Ugrizi kač

Vest, da je nedavno na Vilharjevi ulici v Ajdovščini petletno deklico ugriznil približno leto dni star modras, je vzbudila veliko zanimanja, strahu in zaskrbljenost. K sreči je bilo ukrepanje hitro in za deklico se je vse dobro izteklo. Bi se pa vsi morali bolj zavedati, kje in zakaj se pojavljajo kače.

Deklica se je namreč šla igrat v domači peskovnik, tam naletela na modrasa, ki jo je ugriznil v nogo. Starši so jo takoj odpeljali v ajdovski zdravstveni dom na urgentno postajo, od tam v UKC Ljubljana, kjer so ji vbrizgali protistrup.

V tej ulici v Ajdovščini naj bi v zadnjem času opazili še več podobnih kač. Šlo naj bi za približno leto dni stare modrase, ki imajo najverjetneje v bližini leglo. Gre za mirno območje z veliko družinskimi hišami z urejeno okolico, vrtovi in sadovnjaki, izven strogega centra, naselje je dokaj mirno. Prav zaradi teh dejavnikov je možno, da so se naselile kače - strupene in tudi nestrupene. Trenutni klimatski pogoji so idealni za njihov razvoj, razmnoževanje in bivanje. Zelo verjetno so tamkaj tudi ograjeni kamniti vrtovi, mogoče tudi kakšna zapuščena hiša, kup kamenja ali drugega materiala, ki omogoča kačam ugodno bivanje brez naravnih sovražnikov.

Ne smemo pozabiti še glavni dejavnik za njihov pojav in obstoj - hrano. Plazilci, kamor kače spadajo, so večinoma mesojede živali. Prehranjujejo se v življenjskem okolju, njihov plen je lahko vsaka žival, ki je manjša od njih. Kače pogoltnejo celo žival. To jim omogočajo izredno elastične vezi med spodnjo čeljustjo in lobanjo, zaradi katerih lahko kače zelo na široko odprejo usta. Velike anakonde in pitoni lahko pogoltnejo skoraj 50 kilogramov težko žival, kot sta mlada koza ali srna. Jamičarke ali klopotače ter udavi zasledijo plen s pomočjo posebnih čutilnih organov v jamicah na sprednjem delu glave. Morske kače imajo posebne prilagoditve za izločanje odvečnih količin soli, ki jo dobivajo iz hrane in morske vode. Naše kače se prehranjujejo z žabami, glodalci (mišmi, podganami, hrčki, rovkami, zajci), ptičjimi jajci, mladimi ptički v gnezdu, z drugimi plazilci, kobilicami, drugimi kačami.

Glede na takšne podatke ni težko ugotoviti, da se kače zadržujejo tam, kjer so jim na voljo vse te živali, saj je znano, da brez hrane ne preživijo in kadar je v bližini ni, si poiščejo drugo okolje. Iz tega sledi tudi, kako se jih znebiti - v naši okolici jim ne smemo nuditi ugodnih pogojev za bivanje. Zato je treba urediti okolico bivališč in odstraniti vse, kar bi jim lahko nudilo zatočišče. Kadar je okoli hiše pokošeno, kjer ni veliko gostega grmovja in kamnitih ograd, lukenj, pa tudi ne vodnih površin (mlak, jezerc, potokov, jarkov z vodo), se tamkaj ne bodo zadrževale žabe in pupki, ki so dobra hrana za kače. Kadar pa je v naši okolici veliko glodalcev zaradi neurejene urbane higiene in odvoza odpadkov iz gospodinjstev, se pričnejo razmnoževati glodalci, ti pa so odlična hrana za kače.

Zato moramo vedno ta problem dojemati širše, upoštevaje biološki ciklus ugodnosti za kače in šele na ta način iskati tudi rešitev za problem pojava kač. Velikokrat, to vem iz lastne prakse, pomaga že dobro izvedena deratizacija (odstranjevanje miši in podgan) iz naše okolice. Ta bo, posledično, zmanjšala tudi prisotnost kač. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da so tudi kače del naravnega ciklusa, zato jih ne smemo ubijati, saj so večinoma tudi zaščitene. Kadar kač kje ni, se namreč namnožijo druge nezaželene živali, ki so njihova hrana in tudi to nam lahko povzroči težave. Ne pozabimo, da je narava zelo tankočutna in da se takoj odzove na porušeno ravnotežje.


Najbolj brano