Revolucija bo že junija

Svetovno prvenstvo v nogometu je pred vrati. Naslednji mesec bo torej še nekoliko bolj vroč kot sicer, segrele ga bodo tudi navijaške strasti, ki se razvnamejo ob najpomembnejši postranski stvari na svetu.

Neymar, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo (z leve) bodo tako in drugače gotovo obeležili svetovno 
prvenstvo v Rusiji.
Neymar, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo (z leve) bodo tako in drugače gotovo obeležili svetovno prvenstvo v Rusiji. 

MOSKVA > Čeprav vidnost in zgoščenost klubskih in reprezentančnih tekmovanj tudi v nogometu rasteta z denarnimi prilivi, nemara prav svetovno prvenstvo (SP) ohranja svojo izjemnost. Morda bo drugače že čez štiri leta v Katarju, kjer bi lahko v praksi zaživel razširjen format z 48 reprezentancami. V Rusiji bo še vse po starem, z 32 moštvi, razdeljenimi v osem skupin in izločilnimi dvoboji od osmine finala naprej. Zapriseženi nogometni navijači v informacijski in tehnološki dobi so vseprisotni. Neprimerljivi so časi pred prvim SP leta 1930, ko je mednarodna nogometna zveza moledovala nekatere evropske reprezentance, naj se z ladjo podajo na enomesečno križarjenje proti Južni Ameriki, da bi zagotovili verodostojnost turnirja v Urugvaju.

Gostitelji so se tudi veselili prvega naslova. Sodeč po ustnem izročilu ter bolj ali manj sočnih anekdotah razvoj dogodkov tudi ni mogel biti drugačen. Urugvajci naj bi bili na poti do vrha deležni močnega sodniškega vetra v jadra. Tudi na naslednjih 19. izvedbah SP je bilo nemalo razprav o sodniških odločitvah z večjim ali manjšim vplivom na končni razplet. Poglavitna, za nekatere kar revolucionarna novost bo v Rusiji povezana prav z asistenco sodnikom oziroma koriščenjem video nadzora. Tako imenovani VAR (video assistance referee) se bo v nogometnem žargonu sčasoma gotovo uveljavil kot kratici FIFA ali UEFA.

Predsednik evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin bo nedvomno z zanimanjem pospremil, kako na velikem reprezentančnem tekmovanju deluje novost, ki bi lahko pod okriljem UEFE zaživela na prvenstvu stare celine leta 2020. Morda se bodo takrat z njo srečali tudi slovenski nogometaši, ki so se doslej dvakrat (2002, 2010) uvrstili na SP. V Rusijo se niso prebili, bo pa Slovenija prvič v samostojni zgodovini na največjem nogometnem dogodku prisotna s sodniško ekipo, ki jo bo vodil Koprčan Damir Skomina.

Kakorkoli, število očitnih sodniških napak naj bi se na 21. SP bistveno zmanjšalo. Znamenite božje roke, s katero je Diego Maradona obeležil četrtfinalno tekmo z Anglijo na SP leta 1986, z video nadzorom gotovo ne bo moč spregledati. Velemojster nogometne žoge je argentinsko reprezentanco v Mehiki še drugič in zadnjič popeljal na vrh sveta, podobna misija v Rusiji čaka Lionela Messija. Pred štirimi leti je bil v Braziliji zelo blizu uresničitvi želja. Reprezentančni naslov, ki mu manjka za popolno zbirko lovorik, je osvojila Nemčija, prva evropska izbrana vrsta, ki je zmagala na južnoameriški celini.

Tudi sicer evropski osvajalski niz s tremi zaporednimi naslovi v zgodovini SP še nikdar ni bil tako dolg. Po številu lovorik Evropa proti Južni Ameriki zdaj vodi z 11:9. V tolažbo zeleni celini reprezentančni primat še vedno ohranja Brazilija, ki je prvega od petih naslovov osvojila prav v Evropi.

Leta 1958 se je na Švedskem začela era, ki jo je obeležil po mnenju stroke najboljši nogometaš na svetu 20. stoletja, Pele. Brazilci so vselej v najožjem krogu kandidatov za naslov. Tudi pred začetkom zaključnega turnirja v Rusiji Neymar in druščina kotirajo najviše.

Aktualnih evropskih prvakov Portugalcev na čelu s Cristianom Ronaldom ne uvrščajo med vroče favorite, a tako je bilo tudi pred dvema letoma v Franciji, kjer so se razveselili prvega reprezentančnega naslova na velikih tekmovanjih. Kar štiri jih ima na SP Italija. Ob Nemčiji druge najbolj trofejne reprezentance na SP v Rusiji ne bo. Naše zahodne sosede še bolj boli, da bo prisotnih preostalih sedem izbranih vrst, ki so se v zgodovini SP okitile z naslovom. Navijaški utrip pa bo gotovo čutiti pri naših južni sosedih. Hrvati se po tretjem mestu iz Francije pred 20 leti na SP vselej podajajo z velikimi ambicijami. Tako bo tudi v Rusiji, ki si želi doma kljub splošnim zadržkom pustiti tudi tekmovalni pečat.

V četrtek se bodo gostitelji v uvodnem dvoboju na največjem ruskem stadionu Lužniki v Moskvi pomerili s Saudsko Arabijo, z veliko gotovostjo pa lahko zatrdimo, da bosta nogometni ples 15. julija na istem prizorišču sklenili drugi reprezentanci.


Najbolj brano