Moč, hitrost in obramba

Med navijači ni prav veliko optimistov, ki po domačem porazu s petimi goli verjamejo, da lahko slovenski rokometaši brez poškodovanega Mateja Gabra jutri uprizorijo čudež v Veszpremu, šokirajo Madžare in se uvrstijo na svetovno prvenstvo.

Slovenski rokometaši (v modrih dresih) bodo v lovu na zasuk v Veszpremu potrebovali čvrsto obrambo. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Slovenski rokometaši (v modrih dresih) bodo v lovu na zasuk v Veszpremu potrebovali čvrsto obrambo. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Po dvoboju v koprski Bonifiki so se pogovori seveda sukali tudi o scenarijih za morebitni zasuk. V slovenskem taboru so vztrajali, da lahko Madžarom vrnejo z isto mero. Še najbolj prepričljiv je bil Vid Kavtičnik, ki je ohranil kapetansko držo tako na igrišču kot nato ob novinarskih vprašanjih. “Kdor ne verjame v slovensko napredovanje, je bolje, da ostane kar doma. Vrnili smo se že iz težjih položajev. Vse je odprto, je pa res, da bomo morali odigrati popolno tekmo. Zlasti v obrambi, kjer bomo potrebovali tudi vratarski prispevek. Tega so bili v končnici prvega dvoboja deležni Madžari, kar je prelomilo izid v njihovo korist,” je povedal Kavtičnik, ki lahko marsikaj pove o zmagovitih vrnitvah. Ne nazadnje se je vrnil po treh hudih poškodbah kolena. Prva se mu je primerila, potem ko je še kot najstnik zablestel na domačem evropskem prvenstvu (EP) leta 2004 in se s Slovenijo veselil srebra. Zadnja je sovpadla z nepozabno tekmo za tretje mesto s Hrvaško in osvojitvijo brona na lanskem svetovnem prvenstvu (SP). Kavtičnik se je pravočasno vrnil in januarja zdesetkani reprezentanci pomagal tudi na EP pri naših južnih sosedih, ob koncu klubske sezone pa se je z Montpellierjem nepričakovano veselil svoje druge lovorike v ligi prvakov.

Pri 34 letih Kavtičniku športnega motiva še zdaleč ni zmanjkalo. Tudi v reprezentanci, s katero si želi prihodnje leto braniti bron na SP, ki bo glavno sito za olimpijske igre 2020. Tokio se po porazu 24:29 z Madžari ta čas zdi presneto daleč, a Kavtičnik ne meče puške v koruzo. “Vse izhaja iz obrambe. Če ta ne deluje, ne moremo razviti hitre igre in protinapadov ter se posledično nadejati lahkih zadetkov. Madžari so močni in visoki, zato je pot do gola na postavljeno obrambo bistveno težja. Velikih skrivnosti ni. V soboto nismo imeli svojega dne, v Vezspremu pa moramo uveljaviti naše primerjalne prednosti. Nič ni nemogoče,” je povedal Kavtičnik. Žal v ekipi ne bo Mateja Gabra, ki bo zaradi poškodbe očesa naslednja dva tedna moral mirovati.

Kakorkoli, prostora za preračunljivost v slovenski vrsti po prvi tekmi ni več. Rezultat bo vsekakor bolj v podzavesti gostiteljev, čeprav so vsi po vrsti v madžarskem taboru poudarjali, da ni še nič odločeno in bodo povratni dvoboj pričeli, kot bi šlo za novo poglavje, ki se odpira z izidom 0:0. “Možnosti za napredovanje ostajajo izenačene. Pet zadetkov prednosti proti takšni ekipi, kot je Slovenija, ni veliko. Že prva tekma je bila trda, povratna bo še trša. Verjamem pa, da lahko s podporo naših privržencev, ki so nam že v Kopru posredovali dodatno energijo, naredimo še zadnji korak proti svetovnemu prvenstvu,” je povedal nekdanji rokometaš Celja Mate Lekai, ki bo v prihodnji sezoni v Veszpremu, kot vse kaže, združil moči z Izolanom Borutom Mačkovškom.


Najbolj brano