Koprsko kolobarjenje

Koprski občinski svet je včeraj na izredni seji s 26 glasovi za in tremi proti potrdil spremembe na direktorskih položajih v zdravstvenem domu in javnem zavodu za šport, kjer se bosta dozdajšnja direktorja Matevž Ravnikar in Igor Hrvatin zgolj presedla. Ravnikar pravi, da so njegovemu odhodu botrovali osebni razlogi, medtem ko se Hrvatin na prošnjo za komentar ni odzval.

Matevž Ravnikar Foto: Tomaž Primožič/FPA
Matevž Ravnikar Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Igor Hrvatin, ki je sicer občinski svetnik županove stranke KJN, se včerajšnje seje ni udeležil, če pa bi se jo, bi moral predsedujočega obvestiti, da se zaradi konflikta interesov izloča iz glasovanja.

Župan o zamenjavi drugi teden

Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič pravi, da bo koprski župan Boris Popovič izjavo na to temo dal prihodnji teden, tako da ostaja precejšnja neznanka, zakaj tako nenadna menjava na čelu Zdravstvenega doma Koper, kjer bi jeseni tako ali tako morali objaviti razpis za novega direktorja.

Tako Matevž Ravnikar kot Igor Hrvatin bosta do objave razpisa v obeh javnih zavodih oziroma najdlje za eno leto direktorsko funkcijo opravljala kot vršilca dolžnosti. Pomisleki o njuni pomanjkljivi izobrazbi - Hrvatin je ekonomsko komercialni tehnik, Ravnikar pa športni pedagog, odpadejo. “Pri vedejevstvu ni treba zadostiti tovrstnim pogojem,” pojasnjuje Mozetičeva.

“Ne” klientelističnemu kadrovanju

Ker je treba za sklic izredne seje za sejnine 32 članov občinskega sveta iz davkoplačevalske blagajne plačati 9292 evra, samostojni svetnik Aleš Bržan opozarja, da bi lahko takšne zamenjave predvideli pravočasno in soglasje k imenovanju podali na redni seji. “Zdaj drugega kot podpreti sklep pač ne moremo. Rešiti je treba organizacijsko zagato,” še dodaja.

“Vedejevstvo je postalo ustaljena praksa v koprski občini. Očitno županu zmanjkuje zvestega kadra, da kolobari z direktorskimi funkcijami med javnimi zavodi. Kadrovanja na osnovi klientelizma pa ne bomo podprli,” je kritičen Tomaž Slavec iz Levice.

Njegova svetniška kolegica Olga Franca iz SLS pravi, da je izredna seja ni presenetila. “Ko sem prek svetniških vprašanj Ravnikarja prosila za določene informacije o zdravstvenem domu, sem dobila skope in nerazumljive odgovore,” pravi. Da v tem javnem zavodu marsikaj šepa, je opozoril tudi Fides. Neodziven pa je bil po njenem prepričanju tudi svet zavoda, ki se, kot spomni, ni redno sestajal in je dopuščal razpad sistema. “Občinski svetniki še vedno nismo seznanjeni z vizijo razvoja zdravstvenega doma. Pričakujem, da bo novi v.d. direktorja postregel s temi informacijami in bo uredil določene pomanjkljivosti,” se nadeja Olga Franca.

Vračanje k športnim koreninam

Ravnikar torej pravi, da gre pri odločitvi za odhod s položaja za osebne razloge, da pa mu ni žal, ker ve, da se bo “vrnil k športnim koreninam” in se že veseli novih izzivov ter zadolžitev v zavodu za šport. “Zgolj en odstotek je vrhunski šport, zato ne smemo pozabiti, da je tudi vse ostalo šport in tega ne gre zanemariti. To bo moje vodilo,” napoveduje. Tamkajšnji zaposleni ga še niso imeli priložnost spoznati. Pravi, da se bo predstavil takoj, ko bodo časovnico dorekli z občinskimi strokovnimi službami in bosta s Hrvatinom opravila primopredajo poslov.

Ocenjuje, da po osmih letih na čelu ZD, slednjega zapušča v dobri kondiciji. “Obravnavali smo po 50.000 pacientov na leto in upravljali z desetimi milijoni evrov. Nasledniku želim uspešno delo. Menjave v vrhu pomenijo tudi neko svežino,” je prepričan. S tem se bodo najverjetneje strinjali prav zaposleni v ZD (teh je 240), saj je bilo kar nekaj časa slišati, da so skrhani odnosi precej načeli delovno vzdušje, nekatere Ravnikarjeve samovoljne odločitve pa so menda le še poglobile vrzeli. Ravnikar sicer priznava, da je pri umetnosti vodenja zdravstvenega doma nujno doseči ravnotežje med poslovnimi možnostmi in strokovnimi zahtevami.


Najbolj brano