Debelost in zdravje, dilema tudi za znanost

O vplivu debelosti na zdravje je bilo po svetu narejenih že ogromno raziskav. Glavnina je doslej potrdila, da je debelost zdravju škodljiva. Nekatere, med njimi ena najnovejših, pa navajajo prednosti debelosti, čeprav so slednje redke. Nedavno so veliko zanimanja spodbudile tri - z Danske in iz ZDA. Prva ugotavlja nekatere koristi zaradi preveč kilogramov, druga njihovo škodljivost, tretja, prav tako iz ZDA, pritrjujejo danskim ugotovitvam.

Kljub  novim raziskavam in nekaterim ugotovitvam v prid debelosti, jih večina razkriva, da debelost sproža mnoge bolezni.
Kljub novim raziskavam in nekaterim ugotovitvam v prid debelosti, jih večina razkriva, da debelost sproža mnoge bolezni.  

Študija z Danske navaja, da lahko višek kilogramov poveča možnosti za preživetje bolnikov na zdravljenju v bolnišnici. Predstavili so jo konec maja na Evropskem kongresu o debelosti na Dunaju. Druga raziskava, predstavili so jo nekaj dni zatem in je v ZDA trajala 30 let, pa potrjuje, da imajo ženske s prekomerno telesno težo ali tiste, ki so debele, vendar zdrave, kljub temu povečano tveganje za bolezni srca in ožilja. Vendar pa prvi pritrjuje še ena študija, opravljena nekaj pred dansko na območju ZDA.

Svarila o debelosti

Danski znanstveniki so ugotovili, da imajo debeli bolniki več možnosti, da v bolnišnici preživijo infekcijsko bolezen kot ljudje z normalno telesno težo.

18.000 Dancev je zajela študija o možnosti preživetja pretežkih ljudi med zdravljenjem infekcij v bolnišnicah.

Podobna študija, ki so jo pred tem opravili v ZDA in so prav tako raziskovali vpliv debelosti pri bolnikih, ki se zdravijo v bolnišnicah, prav tako ugotavlja, da imajo debeli več možnosti za preživetje hospitalizacije zaradi pljučnice.

Ob tem zdravniki že poudarjajo, da gre za paradoks, saj je dokazano, da prinaša debelost več tveganj, ko gre za zdravje. Na znane ugotovitve, da bo do leta 2045 četrtina globalnega prebivalstva debelega, kar bo privedlo do vse večjih stroškov v zdravstvu, so opominjali tudi v razpravi na Dunaju.

2-krat več možnosti za preživetje infekcij v bolnišnici imajo pretežki bolniki, ugotavlja danska študija.

Paradoks debelosti

Zdravniki debelost povezujejo z večjim tveganjem za nastanek srčno-žilnih bolezni, visokega krvnega tlaka, diabetesa in nekaterih vrst raka. Hkrati nekatere raziskave potrjujejo, da ima lahko debelost zaščitno vlogo pri določenih bolezenskih stanjih. Prav to so strokovno poimenovali paradoks debelosti.

Raziskavo o paradoksalnih koristih viška kilogramov so opravili med več kot 18.000 ljudmi na Danskem. Pokazala je, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo in debelostjo dvakrat večje možnosti, da preživijo hospitalizacijo zaradi infekcijske bolezni.

20%-30% več možnosti za preživetje imajo debeli bolniki s pljučnico v bolnišnicah, navaja študija iz ZDA.

Verjetnost za smrt je pri pretežkih ljudeh za 40 odstotkov manjša v primerjavi s suhci, pri zares debelih pa za 50 odstotkov manjša kot pri normalno težkih ljudeh, so ugotovili v danski raziskavi, v kateri so pregledali sprejeme v bolnišnice med letoma 2011 in 2015. Vendar pa te študije doslej še niso objavili v nobeni strokovni publikaciji.

Na konferenci na Dunaju so hkrati predstavili uradni dokument iz ZDA, ki navaja, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo in debelostjo in so hospitalizirani zaradi pljučnice, od 20 in 30 odstotkov več možnosti za preživetje kot tisti z normalno telesno težo.

3,7 milijona Američanov je sodelovalo v študiji o okužbi s sepso.

1000 bolnišnic je posredovalo podatke.

V ZDA tudi o bolnikih s pljučnimi infekcijami

V ZDA so v posebni študiji analizirali skoraj 1,7 milijona primerov pljučnice pri bolnikih v več kot tisoč ameriških bolnišnicah v letih 2013 in 2014.

Ugotovili so, da so imeli v primerjavi z ljudmi z normalno telesno težo ljudje s prekomerno telesno težo, ko je šlo za zdravljenje brez uporabe aparata za umetno predihavanje pljuč (pri tako imenovanih manj resnih primerih), pretežki bolniki 23 odstotkov več možnosti za preživetje, debeli pa 20 odstotkov več v primerjavi s suhci. Pri bolnikih, ki so morali biti priklopljeni na aparat za predihavanje, so imeli pretežki 21 odstotkov več možnosti za preživetje, debeli pa 30 odstotkov večje možnosti za preživetje v primerjavi s suhimi.

90.257 žensk je v ZDA sodelovalo v študiji o debelosti in zdravju.

Na dunajskem kongresu so predstavili še dokument, ki navaja podatke o 3,7 milijona bolnišničnih sprejemov pri bolnikih zaradi sepse v tisoč ameriških bolnišnicah. Tudi ta dokument ugotavlja, da je verjetnost za smrt med debelimi bolniki in tistimi s prekomerno telesno težo manjša kot med normalno težkimi.

Dodatne dokaze o domnevnih koristih viška kilogramov pri bolnikih je priskrbela še študija na Nizozemskem. Potrdila je, da resno bolni debeli bolniki v bolnišnicah izgubijo manj mišične mase.

Ni zdrave prekomerne telesne teže

Nasprotno raziskava iz ZDA ugotavlja, da ne obstaja zdrava prekomerna telesna teža. Gre za 30-letno raziskavo, kjer je sodelovalo 90.257 žensk. Ugotovili so, da imajo ženske s prekomerno telesno težo ali tiste, ki so debele, vendar zdrave, povečano tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Pri tistih s prekomerno telesno težo je večja verjetnost za zastoj srca, tudi če imajo normalen krvni tlak in raven holesterola ter nimajo diabetesa. Raziskovalci svarijo, da je tudi “zdrava debelost” škodljiva. Pri ženskah z indeksom telesne teže nad 25 ali 30, ki so brez omenjenih dejavnikov tveganja, je 20 do 39 odstotkov večja možnost, da bodo zbolele na srcu in ožilju kot tiste z normalno telesno težo (indeks 18,5 do 24,9). Pristavljajo, da ugotovitve veljajo zlasti za belopolte ženske in jih ni mogoče posplošiti.

Raziskavo je objavila strokovna revija The Lancet Diabetes & Endocrinology. Omenja, da se pri večini nasploh zdravih žensk, ne glede na težo, s starostjo pojavijo visok krvni tlak, povišana raven holesterola ali diabetes. Carl Lavie iz zdravstvene fakultete v New Orleansu, ki je sodeloval v raziskavi, izpostavlja pomembno pomanjkljivost raziskave: niso imeli podrobnih podatkov, koliko so sodelujoče ženske redno telesno dejavne, pa tudi ne podatkov o njihovi kardiovaskularni zmogljivosti.


Najbolj brano