Za napredovanje potrebujejo podvig

Ria Ria Hungaria, je v soboto odmevalo v koprski dvorani Bonifika. Madžarski rokometaši so z zmago z 29:24 v prvi kvalifikacijski tekmi naredili velik korak proti svetovnemu prvenstvu. Slovenijo čaka na sredinem povratnem dvoboju v Veszpremu peklensko težka naloga v boju za napredovanje.

Slovenski rokometaši (v modrih dresih) so klonili pod bremenom 
trdih madžarskih prijemov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Slovenski rokometaši (v modrih dresih) so klonili pod bremenom trdih madžarskih prijemov.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Reprezentančna razočaranja in neuspešna klubska sezona evropskega velikana Veszprema niso ohladili športnega in rokometnega ozračja pri naših vzhodnih sosedih. Prav nasprotno. Madžarski privrženci, ki so v Bonifiki zasedli zgornji tribuni nad obema goloma, so bili glasni in odločni, tako kot njihovi ljubljenci na igrišču. Po nizu letošnjih rokometnih spodrsljajev bi težko brez posledic prenesli še eno klofuto, pa čeprav je bila Slovenija na papirju favorit.

Izkušnje (ne) štejejo

V Varaždinu na evropskem prvenstvu, kjer so se Madžari morali posloviti že po uvodnem skupinskem delu, je množična navijaška podpora pomenila tudi svojevrstni pritisk, ki ga niso zdržali. “Na evropskem prvenstvu smo imeli drugo najmlajšo ekipo, ki je bila dorasla tudi kasnejšim prvakom iz Španije. S Češko smo imeli slab dan, za katerega smo plačali visok davek. Pred dvobojema s Slovenijo sem vpoklical tudi nekatere starejše rokometaše, ki so nam prinesli dragocene izkušnje na igrišču in v slačilnici,” je v srbščini z angleškimi primesmi povedal po dvoboju zelo zgovorni nekdanji švedski reprezentant Ljubomir Vranješ, ki je na tekmi dobil to, kar je iskal: v prvi vrsti čvrsto in nepopustljivo obrambo, v zadnjih 15 minutah pa še razpoloženega vratarja Martona Szekelyja.

Slovenija : Madžarska 24:29 (14:13)

Dvorana Bonifika, gledalcev 3300 sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).

Slovenija: Lesjak, Kastelic, Blagotinšek 2, Marguč, Kavtičnik 7 (4), Janc 2, Dolenec 2, Cingesar 3, Medved, Gaber 1, Zarabec 4, Bezjak, Vlah, Mačkovšek 3, Mlakar, Suholežnik. Selektor: Veselin Vujović.

Madžarska: Szekely, Mikler, Sipos 1, Ilyes 1, Schuch, Juhacz, Balogh 3 (1), Ligetvari 1, Boka 6, Nagy 3, Hornyak, Banhidi 2, Ancsin, Bodo 6, Bohacs, Lekai 6. Selektor: Ljubomir Vranješ.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Madžarska 3 (1). Izključitve: Slovenija 18, Madžarska 24. Rdeča kartona: Banhidi (22), Sipos (37).

Tudi predčasna zaključka tekme zaradi neposrednega rdečega kartona oziroma treh dvominutnih izključitev krožnih napadalcev Benceja Banhidija in Adriana Siposa nista zamajala tako in drugače trdega madžarskega koncepta. Poškodba Mateja Gabra, ki ima strgano očesno veznico in ga danes čaka še en pregled pri okulistu, je nemara razrahljala bolj, kot se je izkazalo, ne posebej čvrstih domačih temeljev. Slovenija je tudi na krilih navijaškega ozračja tekmo sicer odprla poletno in navdahnjeno z izidom 3:0. Ob silovitem začetku se je zdelo, da je v Urbanu Lesjaku dobila tudi razpoloženega vratarja. Novopečeni član Hannovra je ubranil tudi dve sedemmetrovki, a so žal tekmeci odbitka pospravili v mrežo. V nasprotnem bi bila razlika gotovo več kot tri gole v uvodnem delu prvega polčasa.

V napadalni polovici so bili slovenski rokometaši korak pred tekmeci, pretok žoge pod taktirko Mihe Zarabca je bil na želeni ravni, tako kot tudi strelski učinek Boruta Mačkovška in Jureta Dolenca. Žal so v nadaljevanju slovenski rokometaši v dobesednem in prenesenem pomenu klonili pod težo madžarskih udarcev. Že v drugi polovici prvega polčasa, v katerem so gostitelji sicer vseskozi imeli rahlo rezultatsko pobudo, bi se lahko tehtnica nagnila na stran gostov, ki so tekmo počasi speljali na svoj mlin. Lahkih zadetkov ni bilo, slovenski napad na postavljeno obrambo tekmeca se je mučil in ob prebliskih Vida Kavtičnika postajal vse bolj odvisen od Zarabčevih spretnosti.

Darilo za Vrana

Rokometna sobota v Kopru, med katero so se predstavile klubske selekcije, sicer ni imela želenega zaključka, so se pa v domačem RD Koper 2013 pred tekmo s priložnostnim darilom spomnili Jureta Vrana, ki je v Kopru zaokrožil pestro vratarsko kariero. Selektor Veselin Vujović je na števni tekmi priložnost ponudil domačemu upu Aleksu Vlahu, na svoj ognjeni krst v reprezentančnem dresu pa bo moral še počakati njegov klubski soigralec Nino Grzentič, ki ni bil na seznamu 16 igralcev za prvo tekmo z Madžari.

Po madžarskih notah

Ob minimalni prednosti bi Slovenija v nadaljevanju potrebovala vsaj še kakšnega razpoloženega moža v polju in tudi v vratih. Ni ju dočakala. V 42. minuti so gostje po zaslugi nekdanjega ostrostrelca Celjanov Mateja Lekaia, ki je po poškodbi stisnil zobe, prvič povedli (18:19) in se niso več ozrli nazaj. Tudi poteze s slovenske klopi so se izkazale za vse prej kot posrečene. Žiga Mlakar ni bil džoker, kar je bilo seveda težko pričakovati tudi od najmlajšega Aleksa Vlaha. Marka Bezjaka so Madžari hitro ukrotili. Nemara je slovenski selektor Veselin Vujović predolgo pustil na klopi tudi Zarabca. Zmešnjava je bila za določen čas popolna. Ob treh desnih zunanjih se je na tem položaju v enem napadu znašel celo Mačkovšek, ki je bil sicer edini klasični levi zunanji rokometaš v postavi ...

Madžari so zavohali kri in spoznali, da lahko iztržijo še bistveno lepšo popotnico od minimalnega poraza. Lazslo Nagy je na igrišču dirigiral svojemu orkestru, slovenski rokometaši pa so do mučnega zaključka tekme plesali po madžarskih notah. Slovenija je zmrznila na minus pet. Resda športna zgodovina pozna pisano paleto zasukov v izločilnih dvobojih, a v vročem Veszpremu bodo slovenski rokometaši potrebovali podvig, če bodo želeli na svetovnem prvenstvu prihodnje leto braniti bron. V nasprotnem bo madžarska himna, ki jo je vsaj kakih 300 gostujočih privržencev ob strumnem postroju reprezentantov zapelo na koncu koprskega dvoboja, iz ust pettisočglave množice v sredo odmevala tudi ob Blatnem jezeru.

“Žal mi je občinstva. Očitno smo padli pod nizkotnimi udarci tekmecev, sodniki takšnega ranga pa to dopuščajo. Pošteno pa je treba povedati, da je bil učinek v igri z igralcem več katastrofalen. Obramba še zdaleč ni bila na želeni ravni, tudi zato, ker smo zatajili pri izpolnjevanju dogovorjenega. Težko je, če v svojih vrstah nimaš razpoloženih igralcev, vratarja pa se komaj dotakneta kakšne žoge. Po prikazanem je izid celo spodoben. Zdaj smo svetlobna leta oddaljeni od uvrstitve na svetovno prvenstvo, a upanje umira zadnje,” je bil po dvoboju razumljivo razočaran slovenski selektor Veselin Vujović, ki se je kljub boleči izgubi matere odločil, da bo vodil kvalifikacijska dvoboja z Madžari.


Najbolj brano