Vino je umetnina narave

Zavod Vipavski Križ je v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo Rod iz Ajdovščine že tretje leto zapored v srednjeveškem mestecu gostil festival vina zelen. Letos se je na grajskem dvorišču predstavilo več kot 40 vinarjev iz Vipavske doline, okušati pa je bilo mogoče skoraj sto vzorcev vina zelen.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ > Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena avtohtona sorta Vipavske doline zelen zadnje čase spet pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. To nalogo so si zastavili tudi v organizacijskem odboru festivala, ki ob druženju z vinarji in okušanju zelenov, z vinogradniških leg od Pasjega repa pri Orehovici do Črnič, ponuja tudi družabni del z ogledi prenovljenega Vipavskega Križa in drugo ponudbo domačih pridelkov in izdelkov lokalnih ponudnikov. Na kriškem »placu« je tudi letos zadišalo po polenti s pršutom, ki so jo po starem v bakrenem kotlu kuhali prizadevni člani Turističnega društva Šempas. Poglede so pritegnili tudi člani skupine viteza Gašperja Lambergarja z Bleda.

Eden od vrhuncev letošnjega festivala je bila razglasitev rezultatov nedavnega ocenjevanja zelenov. Predstavniki primorske legature slovenskega konzulata Evropskega reda vitezov vina, so imeli letos priložnost oceniti 30 vzorcev letnika 2017, vzorci pa so ob vseh lanskih težavah z vremenom, vse prijetno presenetili. “Gre za čudežni, dober letnik, ki se je mogoče pokazal samo pri zelenu. Vina so ohranila karakter zelena z značilnimi, svojstvenimi vonjavami, ki so nas spominjale, ene bolj, druge manj, da je to sorta, da nosi svoje gene, in s tem smo bili najbolj zadovoljni. Tudi okus nas je prijetno presenetil. Gre za lepa, polna, sadna, mineralna vina s prijetnim dolgim okusom. Tega smo se razveselili in kot komisija nismo imeli velikih težav pri ocenjevanju,” je povedal njen predsednik, enolog in mednarodni vinski ocenjevalec dr. Miran Vodopivec. Ob priznanju vinarjem je izpostavil velik napredek v kakovosti ter stalno skrb za ohranitev avtohtonih sort, ki so kulturna dediščina. “Tako bomo znali prav ceniti vino, ki je umetnina narave,” je še poudaril Vodopivec.

Tako ne čudi soglasna odločitev komisije in organizatorjev, da med šest najbolje ocenjenih vin, ki so se razlikovala le v desetinkah točke, razdeli priznanja za prva tri mesta. Priznanji za tretje mesto sta šli v roke kmetiji Vina Marc s Slapa in družbi Vipava 1894, priznanje za drugo mesto sta dobili kmetiji Vina Poljšak z Gradišča pri Vipavi in Vina Povh z Goč, prvo mesto in naziv prvaka Festivala vina zelen pa sta si prislužila Kmetija Miha Cigoj iz Črnič in Vina Brataševec iz Malih Žabelj.


Najbolj brano