Skupna razglednica obeh Goric

Pred dvema letoma je v stavbi novogoriške železniške postaje zaživela čezmejna Kulturno-informacijska stična točka - KiT. Njeno poslanstvo je nudenje kulturnih in turističnih informacij, ki se nanašajo na obe Gorici, Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino.

Prva razglednica z znamenitostmi obeh mest bo zanimiva tudi za 
zbiratelje, ne le za turiste.
Prva razglednica z znamenitostmi obeh mest bo zanimiva tudi za zbiratelje, ne le za turiste. 

NOVA GORICA > V Kulturnem domu Nova Gorica se zavedajo kulturnega potenciala, ki ga v sebi skriva Goriška, zato ves čas razvijajo čezmejne projekte in se povezujejo s sosednjim mestom z ambicijo, da bi razvijali skupen kulturni prostor, v katerem bi Nova Gorica in Gorica zaživeli kot odprto večkulturno mesto.

Te dni minevata dve leti, odkar je kulturni dom v sodelovanju z Zavodom AREA57/15 v prostorih novogoriške železniške postaje odprl čezmejno Kulturno-informacijsko stično točko - KiT.

62

je držav sveta, iz katerih prihajajo obiskovalci informacijske točke na meji.

Prihajajo turisti z vsega sveta

KiT se nahaja na strateški poziciji, kjer so “vrata v Slovenijo”, kjer je velik pretok turistov z vsega sveta, ki tu prvič vstopijo v Slovenijo in gredo od tu naprej do Bleda, Bohinjske Bistrice oziroma Ljubljane, ali pa pridejo prav z namenom ogledati si Trg Evrope, prek katerega teče meja med obema državama.

“V naši točki se je od njenega odprtja ustavilo 14.000 obiskovalcev, domačinov obeh Goric in turistov iz 62-ih držav sveta,” je pojasnila Kristina Markova iz KiT. Zaradi velikega povpraševanja so junija 2017 v točki odprli tudi trgovinico s spominki. Posebni ponudbi lokalnim spominkov so ob drugi obletnici delovanja KiT v duhu čezmejnega povezovanja obeh Goric izdali tudi skupno dvojezično razglednico Nova Gorica-Gorica.

Razglednica z lepotami obeh mest

“Razglednica zagotovo ne bo zanimiva samo za tukajšnje prebivalce in turiste, temveč tudi za zbiratelje, saj gre za prvo razglednico z znamenitostmi obeh mest oziroma tega, nekoč skupnega kulturnega prostora,” je pojasnila Barbara Poša Belingar iz novogoriškega kulturnega doma in dodala, da so na razglednici izpostavili Frančiškanski samostan Kostanjevica, stavbo železniške postaje s Trgom Evrope, solkanski most, Travnik s s cerkvijo sv. Ignacija, Raštel in goriški grad.

Velik korak v čezmejnem povezovanju je tudi vzpostavitev sodelovanja z italijanskim turističnim operaterjem Furlanije-Julijske krajine Promo Turismo FVG, ki je KiT označil na novih zemljevidih sosednje Gorice, so še pojasnili v novogoriškem kulturnem domu.


Najbolj brano