Nove svetilke bodo prihranile

Do jeseni bodo zamenjali vse svetilke javne razsvetljave z led svetili. Nova razsvetljava ne bo več sevala v nebo, niti ne bo osvetljevala fasad v naseljih. Poleg tega si občina v desetih letih obeta 320.000 evrov prihranka.

Ob začetku desetletnega javno-zasebnega partnerstva sta si 
takole v roke segla župan Robert Smrdelj (desno) in direktor 
Interenerga Blaž Šterk. Foto: Simon Avsec
Ob začetku desetletnega javno-zasebnega partnerstva sta si takole v roke segla župan Robert Smrdelj (desno) in direktor Interenerga Blaž Šterk. Foto: Simon Avsec

PIVKA > Razpis za izbiro zasebnega partnerja za posodobitev in vzdrževanje javne razsvetljave je pivška občina objavila že pred dobrim letom, v sredo pa je podpisala pogodbo z izbranim izvajalcem, podjetjem Interenergo iz Ljubljane. Javno-zasebno partnerstvo sta župan Robert Smrdelj in direktor Interenerga Blaž Šterk sklenila za deset let.

Že poleti oziroma do oktobra letos bo podjetje zamenjalo vseh 1251 svetilk javne razsvetljave v vsej občini in namesto potratnih žarnic namestilo varčne led svetilke. Zamenjalo bo tudi reflektorje, ki osvetljujejo Park vojaške zgodovine ter cerkve in spomenike. Vse nove svetilke bodo imele barvno temperaturo 3000 Kelvinov, to pomeni toplo belo svetlobo (in ne modre), ki naj bi bila z okoljevarstvenega vidika najprimernejša, pravijo v pivški občinski upravi. Poleg tega se bodo svetilke ponoči samodejno zatemnjevale, ne bodo več sevale v nebo in ne bodo osvetljevale fasad v naseljih.

1251

svetilk javne razsvetljave je v pivški občini.

Celotna zamenjava bo stala nekaj manj kot 410.000 evrov, a tega ne bo plačala občina, pač pa zasebni partner. Naložba se mu bo povrnila na račun prihrankov pri porabi električne energije, poleg tega bo predvidoma 320.000 evrov prihrankov v desetih letih deležna tudi občina. V dvanajstih letih, kolikor je garancijska doba svetilk, naj bi občina pri stroških za javno razsvetljavo tako prihranila pol milijona evrov, si še obetajo v občinski upravi.


Najbolj brano