Cankarjeva soseska bo novo podobo dobila po etapah

Po 20 mesecih dela ekipe občinske uprave ter zunanjih sodelavcev bodo danes ob 18. uri na javnem posvetu v veliki dvorani novogoriške mestne hiše predstavili projekt prenove Cankarjeve soseske ter priredili odprto razpravo, s pomočjo katere bodo zbirali mnenja in predloge. Za tem bodo na vrsti srečanja s stanovalci soseske.

Ekipa občinske uprave ter zunanjih sodelavcev je idejne zasnove 
prenove snovala 20 mesecev. Foto: Luka Carlevaris
Ekipa občinske uprave ter zunanjih sodelavcev je idejne zasnove prenove snovala 20 mesecev. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Predvidoma prihodnje leto naj bi zabrneli prvi stroji na območju Cankarjeve soseske v središču Nove Gorice, ki jo čaka temeljita prenova. “Glavni cilj tega izjemno obsežnega in celovitega projekta je dvig kvalitete življenja v soseski. Finančno zahteven projekt obsega temeljito prenovo vse infrastrukture nad in pod zemljo ter ureditev skupnih površin,” je pojasnil novogoriški župan Matej Arčon.

Idejne zasnove na javnem posvetu

“Ekipa znotraj občinske uprave in zunanji sodelavci ter projektanti so v 20 mesecih pripravili idejne zasnove, ki jih bodo predstavili na javnem posvetu,” je še dodal. Ta bo danes ob 18. uri v veliki dvorani novogoriške mestne hiše, na katerem bo čas za širši prikaz prenove. Na odprti razpravi bodo tudi zbirali mnenja in predloge stanovalcev. V naslednjih dveh tednih pa bodo priredili štiri srečanja s stanovalci soseske, na katerih jim bodo podrobneje predstavili zamisli.

13 milijonov evrov bo stala celovita obnova Cankarjevega naselja.

“Gre za območje kolektivne gradnje s konca 60. let prejšnjega stoletja, ki je nastajalo 50 let,” je o Cankarjevem naselju povedala Aleksandra Torbica, vodja oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo novogoriške občine. Celotno območje obsega 36 hektarov, na njem živi 6700 ljudi, postavljenih je 69 stanovanjskih objektov, ki jih obdaja enajst skupnostnih prostorov.

Preučili bodo vse predloge stanovalcev

Prav tem bodo projektanti in izvajalci namenili največ pozornosti, saj si želijo, da bi stanovalci vseh generacij kakovostno preživljali svoj prosti čas, se družili, športno udejstvovali ...

“Projekt prenove smo razdelili na tri dele. Posvetili se bomo javnemu prostoru, ki obsega skupnostne površine, poskrbeli bomo za omrežje poti, kamor sodi tudi nova kolesarska steza vzdolž Cankarjeve ulice, ter za vse inštalacije pod zemljo,” pa je razložil Simon Kerševan iz vrst projektantov družbe Materia. “Naselje je zelo kvalitetno, sedaj pa ga bomo prilagodili novim standardom in potrebam vseh generacij stanovalcev,” je sklenil in zagotovil, da obstoječih dreves v soseski ne bodo posekali.

Vodja občinske projektne pisarne Andrej Trojar Lapanja se je dotaknila finančne strukture projekta prenove in pojasnila, da bo šlo v tem primeru za povezan, kompleksen način financiranja, ta pa bo iz dveh virov. Več kot osem milijonov evrov naj bi v petih letih zagotovila občina, prek štiri milijone pa naj bi dobili drugod. Med drugim na razpisih EU in ministrstev za okolje in prostor ter infrastrukturo. Do leta 2023 naj bi bilo za prenovo namenjenih skoraj 13 milijonov evrov. Izvedli jo bodo po etapah in participativno. “Vse predloge stanovalcev, ki jih bomo prejeli na javnem posvetu, srečanjih, preko spletne strani, obrazcev, v naši pisarni, bomo zbrali, obravnavali in preučili po sklopih,” pa je zagotovila Milena Škrl Marega iz centra za vodenje participativnih procesov, ki meni, da je sodelovanje z javnostjo zelo pomembno.


Najbolj brano