“Komaj čaka vrtec”

Vipavski Cirius bo z jutrišnjim dnevom odprtih vrat tudi širši javnosti predstavil svoje delo, programe in dejavnosti. Pozornost bodo namenili tudi ozaveščanju o pomenu zgodnje obravnave otrok z več primanjkljaji. Tem je namenjen prilagojeni program za predšolske otroke.

Prilagojeni program za predšolske otroke je v tem šolskem letu 
obiskovalo osem malčkov, v juniju se jim pridruži še deveti.
Prilagojeni program za predšolske otroke je v tem šolskem letu obiskovalo osem malčkov, v juniju se jim pridruži še deveti.  

VIPAVA > “Odkar je naš Rok vključen v vrtec v okviru Ciriusa, opažamo velik napredek. Tukaj se dobro počuti, ko pride v skupino, se nasmeje, pokaže zadovoljstvo. Jaz grem lahko z dobrim občutkom v službo, ker vem, da bodo tukaj zanj dobro poskrbeli in bo dobil vso oskrbo, ki jo potrebuje. Ko se popoldne vrneva domov, se lahko posvetim celotni družini. Naše življenje je bolj kakovostno,” je povedala Alenka Praček, mama najmlajšega malčka v prilagojenem programu za predšolske otroke.

Šteje že zadovoljstvo

Tudi Martina Lipovž, mama zgovornega Tjaža, je zadovoljna, da je sina, ki ima diagnozo avtizem z zmerno motnjo v duševnem razvoju, vključila v prilagojeni program vrtca. “Otrok je bil že vključen v redni vrtec, pri dveh letih in pol pa so se začele težave. Odkar je tu, je drugače. Rad sodeluje, pomaga. Tudi če ne bi opazila nobenega napredka, bi bila zadovoljna že s tem, da je on zadovoljen in zjutraj komaj čaka, da gre v vrtec.”

Martina Lipovž

mama

“Tudi če ne bi opazila nobenega napredka, bi bila zadovoljna že s tem, da je on zadovoljen in zjutraj komaj čaka, da gre v vrtec.”

V Ciriusu so oddelek razvojnega oddelka vrtca ponovno vzpostavili pred šestimi leti. Obiskovali so ga štirje malčki, trenutno jih je osem, prihaja še deveti. Jeseni so oddelek, ki je edini v regiji, preselili v večje prostore, delo poteka v dveh skupinah. V vsaki sta zaposleni specialni in rehabilitacijski pedagog in pomočnica vzgojiteljice. Z njimi delajo še drugi strokovnjaki z različnih področij, obiskujejo bazen, vključujejo se v hipoterapijo, terapijo s psom in druge dejavnosti.

Podpora v ključnem obdobju

“Naša skrb je usmerjena v to, da s celostno obravnavo podpremo njegov razvoj, ko je ta najbolj intenziven. Kot regijski center vključujemo otroke z večjimi razvojnimi težavami, za katere vključitev v redne oddelke vrtca ni smiselna. Z vso podporo želimo otroku pomagati, da se bo lahko kasneje vključil tudi v večinski vrtec ali v šolo,” je pojasnila ravnateljica centra Kristina Bratina.

Dodana vrednost programa je tudi v sodelovanju z Otroškim vrtcem Ajdovščina. Malčki iz prilagojenega programa se enkrat tedensko vključujejo v oddelek z večinskimi otroki, izkušnje pa so pozitivne. Specialna pedagoginja Ana Boštjančič je povedala, da je velik poudarek na učenju čim večje mere samostojnosti otrok, pri tem pa je pomembno tudi dobro sodelovanje s starši.

Dan v vrtcu poteka po ustaljeni rutini, kar je po mnenju specialne pedagoginje Marjete Bratož ključnega pomena. “Otroci se tako počutijo varne, sproščene in naš dan poteka v prijetnem vzdušju.”


Najbolj brano