Kaj si mislijo o rezultatih volitev?

Ana Roš, kuharska mojstrica: “Ugotavljam, da je zmeda velika, ljudje se v nenavadni politični situaciji težko opredelimo. Ni izbire. Kandidati niso jasni v svojih programih, niso kredibilni. Želim si zdravo politiko za razvoj. Je ne vidim, zato se nekoliko distanciram. Na volitve pa grem, da ne bo kdo drug odločal namesto mene.”

Bojan Kramar, sindikalist: “Relativna zmaga SDS ni presenetljiva, glede vlade pa ni še nič gotovega. Za SDS se je uvrstilo precej takih strank, da se nakazuje možnost levosredinske vlade, od katere si obetamo več za delavstvo. Gre za predvolilne obljube o dvigu minimalne plače, drugih plač po kolektivni pogodbi ...”

Petra Šinigoj, SAOP: “Volitve so za nami, uvrstitve so znane, ni pa še jasno, katere stranke bodo oblikovale vlado. Kdorkoli jo bo že sestavljal, naj misli na ljudi in gospodarstvo. Naj vleče poteze, ki bodo koristile gospodarstvu, in naj zagotavlja tako okolje, da bo lahko ustvarjalo čim več dodane vrednosti.“

Janez Rebec, Pivka, Delamaris: “Mislim, da bodo težave pri oblikovanju vlade. SDS je načelno zmagala, a bo zelo težko sestavila vlado. Morda je bolj realno, da bi dobili levosredinsko vlado. Ampak bo treba počakati, v politiki je možno vse. Sicer pa kot presenečenje štejem vstop SNS v parlament in tako visoko uvrstitev Levice.”

Tomi Ilijaš, Arctur: “V gospodarstvu želimo, da bi hitro dobili vlado, ki bo operativna in produktivna. Naj podjetjem ne komplicira življenja z novimi ukrepi, ki ne prinašajo kaj veliko v državno blagajno. Moja osebna želja pa je tudi, da bi nova vlada - katerakoli bo - tudi zradirala kak neumen ukrep, ki nam cefra živce.”

Jan Močnik, košarkar iz Deskel: “Ker sem do nedavnega igral na Češkem, nisem poznavalec naših politikov. Odločal sem se na podlagi gledanja soočenj v zadnjih dneh. Želim si, da bi rezultat volitev prinesel več poštenja, več družbene enakosti in skrbi za delavce. Tako bi bili bolj srečni in zadovoljni. Vsi pač ne moremo biti direktorji.”

Drago Mislej Mef, glasbenik: “Preseneča me tako slab rezultat stranke Desus. Druge stranke so jih v predvolilni kampanji očitno pobrale 'upokojensko municijo'. Zaskrbljujoče se mi zdi, da se je za skrajno desnico odločilo toliko volilcev, da je v parlament uspela priti stranka SNS, ki v kampanji ni naredila tako rekoč nič. Korekten je rezultat stranke Alenke Bratušek, ki je svoj čas po mojem mnenju dobro vodila vlado. Dobra uvrstitev Liste Marjana Šarca me ne preseneča, ljudje so siti starih obrazov, pri novih jim je všeč, da niso ne preveč levi ne preveč desni, torej volijo po principu 'raje imam mlačno vodo kot prevročo ali premrzlo'. Niti odstotek glasov, ki jih je prejela Janševa SDS, ni nič presenetljivega, tolikšen je njihov volilni bazen. Bomo videli, kako bo s sestavljanjem koalicije. Ne izključujem možnosti, da bosta imela pomembno vlogo pri tem tudi pripadnika narodnosti.”

Rado Pišot, ZRS Koper: “Glavna ugotovitev je, da so volilci zmedeni in takšen je tudi rezultat. Vse te sredinske stranke nimajo profiliranih stališč in ne odražajo tistega, kar bi morale predstavljati. Vse hočejo ugajati vsem in silijo v sredino. Rezultati so sicer pričakovani, problem pa bo sestaviti vlado.”

Niko Maver, kmetijska zadruga Tolmin: “Ni pomembno, ali zmaga črn, bel, rdeč ali vijoličast. Upam samo na to, da bo nova oblast zagotovila boljše pogoje za zadruge, ki nimajo v mislih zgolj dobička temveč dobrobit za vse na podeželju. Za zadruge ni razpisov, smo kot črni rački. Upam na enakopravnost z ostalimi.”

Neda Rusjan Bric, režiserka: “Počakati je treba in videti, kdo bo sestavil vlado. Vsekakor smo na soočenju v Kinu Šiška od vseh strank, tudi zmagovalne, slišali zavezo, da bodo vrnili proračun za kulturo na raven iz leta 2009, in upamo, da se bodo tega držali. Ter da dobimo kompetentnega kulturnega ministra.”

Igor Komel, Kulturni dom Gorica: “Presenečenj ni bilo. Edina stvar, ki mi posebej ugaja, je, da so se mladi, vsaj po podatkih, ki jih imamo, v večjem številu udeležili volitev, kar je znak, da se v slovenski in evropski družbi nekaj premika. Ne glede na to, kakšna bo vlada, pa upam, da ne bodo pozabili na Slovence v zamejstvu.”


Najbolj brano