Italijansko manjšino bo v državnem zboru zastopal Žiža, madžarsko Horvath

Po delnih neuradnih izidih nedeljskih volitev bo italijansko narodno skupnost v DZ zastopal strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža. Predstavnik madžarske narodne skupnosti pa bo v prihodnjih štirih letih predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Felice Žiža,  strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan, 
bo v državnem zboru zastopal italijansko narodno skupnost. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Felice Žiža, strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan, bo v državnem zboru zastopal italijansko narodno skupnost. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Na volilni komisiji 9. volilne enote, na območju katere volijo poslanca italijanske narodne skupnosti, so pojasnili, da je Felice Žiža, ki bo v DZ nasledil dolgoletnega poslanca Roberta Battellija, po do sedaj preštetih glasovnicah prejel 44,78 odstotka glasov. Tako je premagal prvega moža Italijanske unije Maurizia Tremula, ki mu je na volitvah glas zaupalo 37,36 odstotka volilcev, in sodelavca v izolski italijanski samoupravni narodni skupnosti Bruna Orlanda, ki je prejel 17,85 odstotka glasov.

Ferenc Horvath, ki v DZ prihaja kot naslednik Laszla Göncza, pa je po navedbah predstavnikov volilne komisije 10. volilne enote, na območju katere volijo poslanska madžarske manjšine, s 60,32 odstotka prejetimi glasovi dobil dvoboj z dolgoletno sodelavko v narodnostni poslanski pisarni Gabrielo Sobočan.

Izidi volitev poslancev narodnih manjšin so še delni in neuradni, že preštetim glasovnicam bodo dodali še glasovnice po pošti.


Najbolj brano