Zidanšek odstopil z mesta predsednika SLS

Še preden so prešteli vse oddane glasovnice na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah, je predsednik SLS Marko Zidanšek odstopil s položaja. Kot je pojasnil, mu SLS ni uspelo pripeljati v DZ, kar si je zastavil kot cilj ob prevzemu vodstva stranke pred tremi leti in pol.

Predsednik SLS Marko Zidanšek Foto: STA
Predsednik SLS Marko Zidanšek Foto: STA

LJUBLJANA > SLS je na prejšnjih volitvah pred štirimi izpadla iz DZ, zaradi česar je dotedanji predsednik stranke Franc Bogovič odstopil, decembra 2014 pa ga je nasledil Zidanšek.

"SLS sem prevzel kot neparlamentarno stranko z jasnim ciljem, da jo vrnem v DZ," je danes dejal Zidanšek. To mu ni uspelo, zato je odstopil s položaja. Po približno 98 odstotkih preštetih glasovnicah je SLS prejela 2,63 odstotka glasov in torej ni dosegla štiriodstotnega praga za vstop v DZ.

"V SLS smo močno delali na tej volilni kampanji," je dejal Zidanšek in izrazil željo, da bi "stranke presegle svoje plote in dale v ospredje državo". Glede na dosedanje rezultate sicer meni, da bo zelo težko sestaviti takšno ali drugačno koalicijo.

Zidanšek je svoj glas na današnjih volitvah oddal na volišču v Začretu pri Celju. Takrat je bil še optimističen, volilna kampanja je po njegovih besedah potekala v pozitivnem duhu, SLS pa je še videl kot povratnico v parlament. "Morebitna neuvrstitev v DZ bi bila zame absolutno razočaranje, vendar verjamem, da nam bo uspelo," je še zjutraj dejal Zidanšek.


Najbolj brano