Tonin ponudil svoj odstop

Predsednik NSi Matej Tonin je organom stranke ponudil svoj odstop kljub izboljšanju rezultata izpred štirih let. S tem se je držal svojih napovedi pred volitvami, ko je napovedal, da bo odstop ponudil, če stranka na volitvah ne bo dosegla 10 odstotkov. Svet stranke bo o ponujenem odstopu odločal v najkrajšem možnem času, je še dodal.

Predsednik NSi Matej Tonin Foto: STA
Predsednik NSi Matej Tonin Foto: STA

LJUBLJANA > "Rezultat ne omogoča lahkega vladanja, vsakršna enoblokovska koalicija bi pomenila težave," je ocenil v prvem odzivu na delni rezultatov volitev. Poudaril pa je, da je rezultat najboljši, odkar se je NSi vrnila v parlament, saj so ga izboljšali za 40 odstotkov. Po delno preštetih glasovnicah so jim volivci tokrat zaupali sedem poslanskih mandatov. A cilja, podvojitve števila poslancev, niso dosegli, zato je Tonin organom stranke ponudil odstop.

Tonin je ocenil, da je h kakšen odstotek slabšemu rezultatu botrovala predvsem velika razpršenost glasov. "Strank je bilo veliko in v takem zverinjaku je bil vsak odstotek dragocen," je bil slikovit Tonin.

Glede menjave vodstva v stranki je Tonin ocenil, da se je ta poteza pripomogla k rezultatu. Opozoril je, da so januarja javnomnenjske ankete NSi namenjale pet poslanskih mandatov, sedaj pa je ta trend vendarle narasel in bodo v parlamentu zasedli sedem poslanskih mest, je pojasnil Tonin.

Toninovo ponudbo odstopa je komentirala tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak: "Kadar nekaj tako zelo poudarjamo in obljubljamo, je dobro, da se tega držimo, sicer lahko izgubimo zaupanje ljudi." Sama je sicer pričakovala boljši rezultat glede na napovedi mlade ekipe. "Pozitivno je, da sem bila izvoljena in da ima stranka več poslancev," je dejala. Bo pa sestavljanje koalicije po njeni oceni letos "res zelo zanimivo".

Po Toninovi oceni bo najboljše za Slovenijo sestaviti koalicijo prek političnih bregov, saj se samo tako lahko zagotovi politična stabilnost. Napovedal je, da se bodo odzvali na vsako povabilo, pripravljeni pa so sodelovati z vsemi, kjer bodo lahko uresničili ključne točke njihovega programa. To sta v prvi oceni izpostavila tudi Novakova in evropski poslanec Lojze Peterle.

Peterle si sicer želi koalicijo, četudi mešano, ki bi Slovenijo popeljala naprej. Glede na trenutne delne rezultate Peterle ne pričakuje desne koalicije, zdi pa se mu pomembno, da so desne stranke na volitvah zbrale več kot 30 odstotkov glasov. "Težko je napovedovati, kako bo videti nova vlada. Mislim, da bo Janša glede na opredeljevanje strank v kampanji kljub močni relativni zmagi težko sestavil vladajočo koalicijo," je ocenil. Ob tem je še izpostavil, da tudi na levi strani "ne bo tako enostavno, ker imamo stranke, ki jih ne zanimajo reforme in ki branijo neke druge pozicije."


Najbolj brano