Janša: Na pogovore bomo povabili vse stranke v DZ

Predsednik SDS Janez Janša je v izjavi medijem dejal, da je SDS odprta za sodelovanje, pogajanja in koalicije. Na pogovore bodo povabili vse stranke, ki se bodo prebile v DZ. Tem strankam sporoča, naj s sabo prinesejo svoj program, da se bodo začeli pogovarjati o realnih stvareh. "Pripravljeni smo se resno pogovarjati na osnovi programa," pravi.

Prvak stranke SDS Janez Janša Foto: Daniel Novakovic
Prvak stranke SDS Janez Janša Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Janša je v izjavi za medije na sedežu SDS dejal, da je Slovenija pred notranjimi in zunanjimi izzivi. "Vemo, kaj so ključni problemi. Eden od teh je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu," je dejal in dodal, da so potrebne hitre in urgentne rešitve, da se v zdravstvu vzpostavi red in da bo denar, ki ga ljudje vplačujejo za zdravstvo, dejansko prišel do bolnika in zdravstvenih izvajalcev.

Med zunanji izzivi je opozoril, da je slovenska moč v mednarodnem okolju nekoliko upešala. "Naenkrat smo se znašli v situaciji, ko včasih izgleda, ko pogledaš večerna poročila, kot da je Slovenija obkrožena s samimi sovražniki, namesto s sosedi," je dejal. Napovedal je, da bo SDS, če bo vodila vlado, v celoti začela izkoriščati prednosti članstva EU.

Nekateri zunanji izzivi pa delno prehajajo tudi v notranje, je dejal prvak SDS in pri tem izpostavil migracijsko krizo, ki da je izziv za celotno EU. Kdor Sloveniji očita, da ni solidarna, ko opozarja na ločevanje med begunci in ekonomskimi migranti, ne vidi ključnega problema EU, meni.

"SDS na prvo mesto postavlja blaginjo slovenskega človeka," je poudaril in dejal, da ne bodo nikoli rekli žal besede tistemu, ki iz resnične solidarnosti pomaga komur koli. "Ne bomo pa pristali na to, da vlada zanemarja domačega človeka. Tu je ogromno dela, ki nas čaka," je dejal.

"SDS zagovarja solidarnost, ne pa norosti. Ko smo bili v vladi sredi 90. let in ko je SDS vodila resor, ki je imel na skrbi pomoč beguncev iz nekdanjih držav Jugoslavije, predvsem iz BiH, smo skrbeli za 70.000 žensk in otrok, ki so bežali pred vojno in uničenjem," je dodal.

Glede samega rezultata volitev - po večini preštetih glasovnic imajo okoli 25-odstotno podporo - pa je dejal, da so se v kampanji mnogokrat borili sami proti vsem, kljub temu pa so dosegli višji rezultat od rezultata dveh zasledovalcev.


Najbolj brano