Cerar: SMC ostaja pomemben akter v slovenski politiki

Predsednik SMC Miro Cerar je po prešteti večini glasov, od katerih jih je SMC dobila dobrih devet odstotkov, ugotovil, da njegova stranka ostaja pomemben akter v slovenskem političnem prostoru in tudi parlamentu. "Skupaj gremo naprej za moderno in svobodomiselno Slovenijo, da bo bolje za vse," je dejal.

Predsednik SMC Miro Cerar Foto: STA
Predsednik SMC Miro Cerar Foto: STA

LJUBLJANA > Cerar je zagotovil, da bodo v SMC še naprej ravnali tako odgovorno kot doslej, ko so vodili vlado. Najprej pa je treba počakati na dokončne rezultate. "Da zadeve malo prespimo, premislimo in se potem preudarno odzovemo na situacijo, kakršna bo," je dejal in se zahvalil volivcem, ki so odšli na volišča zato, da "so odločali o naši skupni prihodnosti".

Stališče SMC do koalicijskih povezav so po Cerarjevih besedah zelo jasno povedali v kampanji. "Vsekakor bom danes predsedniku SDS Janezu Janši čestital za zmago, od tu naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi," je napovedal Cerar.

Židan: Socialna demokracija je ponovno živa

Predsednik SD Dejan Židan je vesel več kot desetodstotne podpore, ki se njegovi stranki po delnih neuradnih izidih nakazuje na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Ko je pred štirimi leti postal predsednik stranke, je SD skoraj izpadla iz DZ, zdaj pa se je vrnila močna. "Vesel sem, socialna demokracija je ponovno živa," je dejal.

Po preštetih skoraj večini glasovnic je za SD glasovalo dobrih 10 odstotkov volivcev, kar v novem sklicu DZ pomeni deset poslancev.

Židan se je zahvalil za vsak prejeti glas in spomnil, da je stranki pred pred štirimi leti grozilo, da postane nepomembna in da izpade iz DZ. A zdaj so se ponovno vrnili. "V štirih letih smo okrepili stranko, zavedanje o našem pomenu v družbi in tudi pozitiven odnos volilk in volilcev o nas. Vesel sem, da je tako, socialna demokracija je ponovno živa in pred nami so pomembne naloge, ki jih bomo uresničili," je zatrdil.

Klica s sedeža SDS Židan ne pričakuje

Na vprašanje, ali pričakuje desno vlado, je Židan odvrnil, da si želi takšno vlado, ki bo koristna za Slovenijo in nas bo umestila v prostor tistih držav, ki so napredne in gredo skupaj naprej. Sicer pa ni SD tista, ki bo sestavljala vlado, je spomnil na prepričljivo zmago, ki se nasmiha SDS, ob tem pa dodal, da so pripravljeni biti tako v opoziciji kot koaliciji, če jih povabi kakšna od levih strank.

Klica s sedeža SDS Židan ne pričakuje, na vprašanje, ali vidi možnost za črno-rdečo koalicijo, pa je odvrnil, da se mu zdi možna kombinacija "SD in NSi, kaj drugega pa ne".

Jelinčič: Pri volilcih pretehtalo, da SNS sedem let ni bilo v DZ

V DZ se je na današnjih volitvah uvrstila tudi SNS, ki ima po delnih izidih nekaj več kot 4-odstotno podporo. Predsednik SNS Zmago Jelinčič se je zahvalil volivcem za prejete glasove in tudi tistim, ki so upali in vedeli, da mora biti SNS v parlamentu, če hoče rešiti Slovenijo. Po njegovih besedah je pretehtalo to, da jih sedem let ni bilo v DZ.

"Ljudje so ugotovili, da manjkamo, da ni nikogar, ki bi pral možgane tako levim kot desnim, da so v miru lahko sedem let kradli in pravzaprav pokradli skoraj vse v Sloveniji. Ampak zadnjih šest milijard jim pa ne bomo dovolili ukrasti," je dejal prvak SNS.

Glede sodelovanja v koaliciji pa je dejal: "Počakajmo na jutri, pa na pojutrišnjem. Zdaj se bodo strasti najprej pomirile, potem bo šlo pa naprej." Kot je dejal, je pripravljen iti v vlado, upa pa, da bo minister za kulturo.

Slovenska nacionalna stranka (SNS) je bila ustanovljena leta 1992. V tistem letu so na volitvah dobili 12 poslancev, v naslednjih dveh mandatih so jih imeli po štiri. Leta 2004 so dobili šest poslancev, leta 2008 pa pet. Na volitvah leta 2011 in 2014 so ostali pod parlamentarnim pragom.

Bratuškova pričakuje levosredinsko vlado

V Stranki Alenke Bratušek, ki ji delni neuradni izidi na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah kažejo na okoli petodstotno podporo, so z rezultatom zadovoljni. Bratuškova pričakuje, da bo vlada levosredinska, o tem, ali bi lahko bili v njej, pa pravi, da je to stvar strank, ki so bolj pri vrhu.

Stranki po prešteti skoraj 99 odstotkih glasov kaže na 5,1-odstotno podporo in pet poslanskih mest. "Rezultat je pričakovan. Smo zadovoljni. Zadovoljni smo s kampanjo, zadovoljni smo, da so nas ljudje nagradili za to, kar smo obljubljali in bomo v nadaljevanju lahko tudi naredili," je dejala Bratuškova.

O morebitni koaliciji s SDS, ki bo relativna zmagovalka volitev, je dejala, da v njeni stranki zagovarjajo socialno-liberalno smer in na prvo mesto postavljajo človekove pravice, "brez poniževanja, hujskanja". "Mislim, da bi SDS oz. Janez Janša na kaj takšnega težko pristal," je povedala.

O tem, da bo verjetno na drugem mestu stranka z nekaj več kot 12-odstotno podporo (Lista Marjana Šarca), ki ji sledijo tri s po okoli 10-odstotno (SD, SMC, Levica), in da bi bilo potrebne veliko politične modrosti za oblikovanje koalicije, je povedala, da tudi leta 2013, ko je uspela sestaviti politično večino in "zelo dobro, odločno vlado, ki je Slovenijo popeljala iz krize", marsikdo ni zaupal v njene sposobnosti. Tako da "ni korektno že vnaprej dajati mnenj, kako in kaj". Želi si, da Slovenija dobi dobro levosredinsko vlado.


Najbolj brano