“Biti tu z vami je, kot bi bil v domači kuhinji”

Gogol Bordello, pisana in glasna newyorška gypsy punk druščina, sinoči na Titovem trgu nikogar ni pustila ravnodušnega. Debeli dve uri so prekaljeni performerji razdajali svojo neverjetno energijo, občinstvo pa jo je srkalo in se ji prepuščalo.

Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA 

KOPER > Vzdušje na osrednjem koprskem trgu, kjer je bilo poleg domačega občinstva opaziti tudi veliko obiskovalcev iz zahodne soseščine, se je ogrelo v družbi skupine MaiKA. Gre za nov srbsko-hrvaško-črnogorski glasbeni fenomen, ki na neobičajen način spaja balkanske ritme z indie in punk elementi. Aprila letos so fantje in dekleti izdali svoj prvenec Balkannibalism, na katerem trenutno izstopata singla River Sava in Share Of Your Life.

Zasedba Gogol Bordello je v njihovi družbi zadnje dni maja nastopila v Beogradu, Skopju, Sofiji in romunskem Temišvarju. Prvo polovico evropskega dela turneje Seekers and Finders pa so včeraj sklenili prav v Kopru. “Biti tu z vami je, kot bi bil v domači kuhinji ali spalnici,” je vodja skupine, karizmatični pevec Eugene Hütz občinstvu dal vedeti, da se med brati Slovani dobro počuti.

45-Ukrajinec, ki je nekaj let po černobilski katastrofi z družino ubral življenje migranta po Evropi in se naposled ustalil v New Yorku, je duša in srce skupine. Na odru je v nenehnem gibanju, maha s prepoteno dolgolaso glavo, steguje roke v zrak, brca, skače in napenja svoje žilavo iggypopovsko telo. Pri tem pa ves čas sodeluje s preostalim delom talilnega lonca Gogol Bordello, ki ga tvorijo še violinist Sergey Ryabtsev in kitarist Boris Pelekh (oba sta ruskega porekla), tolkalist Pedro Erazo iz Ekvadorja, spremljevalna pevka, Američanka Ashley Tobias, bobnar, prav tako Američan, Alfredo Ortiz in basist, Etiopijec Thomas “Tommy T” Gobena. Do pololne zasedbe sta na koprskem odru manjkala še harmonikar, Belorus Pasha Newmer ter še ena spremljevalna pevka Eliza Sun.

Skupina, ki v svoj glasbeni vihar vnaša ciganske ritme, punk, reggae, dub, ska, klezmer, sambo, flamenco in še kaj, je občinstvo razvnemala z ustaljenim repertoarjem te turneje, na katerega so uvrstili le peščico pesmi z najnovejšega albuma, med temi že skoraj hitovski Saboteur Blues in Familia Bonfireball. Sicer se je poskakovanje iz prvih vrst pod odrom rasširilo po vsem trgu tudi ob pesmih My Companjera in Immigrandia z albuma Trans-continental Hustle, najživahneje pa ob zaključni Pala Tute. Pol ure po polnoči so Gogol Bordello umirili srčni utrip z osvoboditveno Marleyavo Redemption song in ob ubranem petju občinstva odkorakali v zakulisje.

Pomenljiva zanimivost tega koncerta je bila, da med dvignjenimi rokami v občinstvu skoraj ni bilo opaziti telefonskih ekrančkov. Na Gogol Bordello se torej pride uživat na polno, brez vmesnikov.


Najbolj brano