Na voljo je vse. Izbirajte in izberite!

Velik del tokratnega predvolilnega obdobja je (samo)identificiranje strank ob siceršnji odsotnosti konceptualnega soočanja potekalo na daljici “smo za koalicijo z Janšo ali ne?”. V prvi vrsti kaže to na idejno izpraznjenost - lepo vas prosim, program, ki temelji na (ne)sodelovanju z nekom! Zavrnitve so deževale, Janez Janša je ostajal sam - javnomnenjska podpora pa je rasla iz tedna v teden in danes je kandidat za mandatarja.

Drugo plat medalje predstavlja Luka Mesec, prvi obraz Levice. Desant, ki so ga ob asistenci nekaterih politikov nanj uprizorili štirje uspešni gospodarstveniki na soočenju na komercialni televiziji v začetku tedna, je imel za posledico rast simpatij za mladega, a ne več neizkušenega politika. Z dobrim medijskim nastopom in doslednim zagovarjanjem včasih romantičnih idej, ki ga je Mesec ponudil, je obet izboljšanja volilnega rezultata izpred štirih let na dlani.

Janeza Janšo in Luko Mesca lahko razglasimo za osebna zmagovalca predvolilne kampanje 2018.

Janeza Janšo in Luko Mesca lahko zato razglasimo za osebna zmagovalca predvolilne kampanje 2018.

Kot delno uspešnega gre omeniti Mira Cerarja, ki je prvi “novi obraz”, ki bo stranko uspel obdržati tudi po koncu mandata - nekaj, kar je doslej spodletelo Virantu, Golobiču in Jankoviću. Izid SMC bo v primerjavi z 2014 strmoglavil, a vsaj preživeli bodo kot stranka.

Kdo so poraženci? Gotovo Marjan Šarec in Dejan Židan. Šarec se je utrdil kot nosilec “domačijskega populizma”, ki ga opredeljujejo verbalne domislice in hitropotezne rešitve za vsako težavo. Na predsedniških volitvah ga je ta pristop pripeljal v drugi krog. Parlamentarne volitve so vendarle nekaj drugega, od udeležencev terjajo tudi nekaj vsebine. Glede na vztrajno padanje javnomnenjske podpore je Šarcu spodletelo.

Kot je spodletelo Dejanu Židanu, ki je še pred nekaj tedni napovedoval prevzem vlade, danes niha med drugim in tretjim mestom. SD se zdi v resnici predestinirana za tistih deset odstotkov glasov, več jim je uspelo z Borutom Pahorjem leta 2008 in danes se takšen izid zdi znanstvena fantastika.

Na meniju bo v nedeljo na voljo skoraj vse, kar moderna politika ponuja. Le izbrati je treba in v nedeljo oditi na volišče. Storite to. Če ne drugega, si boste s tem kupili štiriletno dovolilnico za izražanje nezadovoljstva.


Preberite še


Najbolj brano