V Koper prihajajo kultni newyorški razgrajači

Na Titovem trgu bo v soboto nastopila svetovno priznana gypsy punk zasedba iz New Yorka Gogol Bordello. Skupina, ki je znana po prvovrstnih šovih, se bo pri nas ustavila v okviru turneje Seekers and Finders.

Pisana druščia Gogol Bordello, ki jo vodi  v Ukrajini rojeni ameriški 
priseljenec   Eugene Hütz (skrajno levo) obeta prvovrsten glasbeni 
šov.  Foto: Daniel Efram
Pisana druščia Gogol Bordello, ki jo vodi v Ukrajini rojeni ameriški priseljenec Eugene Hütz (skrajno levo) obeta prvovrsten glasbeni šov.  Foto: Daniel Efram

KOPER > Kdor se je že kdaj udeležil koncerta teh multietničnih punkerjev, ve, da rajanje z njimi traja pozno v noč in terja vsaj solidno telesno pripravljenost, saj se je ob njihovih energičnih ritmih težko upreti plesni skušnjavi.

Tovarišijo Gogol Bordello vodi karizmatični pevec, v Ukrajini rojeni 45-letni Eugene Hütz, ki je prek Poljske, Madžarske, Avstrije in Italije naposled pripotoval v New York in se tam kolikor toliko ustalil. Podporo mu nudi pisana druščina glasbenih ameriških emigrantov: Rus Sergey Ryabtsev (violina in spremljevalni vokal), Američanka Pamela Racine (tolkala, spremjevalni vokal, ples), Etiopijec Thomas "Tommy T" Gobena (bas kitara, spremljevalni vokal), Ekvadorec Pedro Erazo (tolkala, MC), Američan Alfredo Ortiz (bobni), Belorus Pasha Newmer (harmonika, spremljevalni vokal) in Rus Boris Pelekh (kitara, spremljevalni vokal).

O svojih začetkih je Hütz nekoč pripovedoval: “Mislim, da je ruski rock zmeraj premogel boljša besedila kakor izvirni zahodni. Jasno, zahodni rock je mnogo močnejši, če govorimo o nastopu in produkciji, a ruski pisci pesmi so bili šampioni v pesnjenju. Naravno je bilo, da sem se oprijel mentorjev, ki so me izučili v pripovedovanju zgodb, denimo Johnnyja Casha ali Nicka Cava ali Leonarda Cohena ali Shana MacGowana iz skupine The Pogues. Angleščine sem se naučil s pomočjo svojih mentorjev. V tem pogledu jih imam za nekakšne strice.”

Revija Billboard je Gogol Bordello razglasila za najbolj vroč svetovni bend iz New Yorka. Zasedba od leta 1999 v eno spleta cigansko glasbo, punk, reggae, dub, ska, klezmer, teater, cirkus in še kaj, njihovo glasbo pa bogati zanimiva mešanica jezikov. Prvenec benda Voi-La Intruder je leta 1999 produciral bobnar Nicka Cava Jim Sclavunos, zasedba pa je odtlej nanizala še devet studijskih in koncertnih albumov, vključno z najnovejšim lanskim Seekers and Finders.

Gogol Bordello so stari znanci slovenskega občinstva. Primorci so se v njihovi družbi nazadnje zabavali leta 2012, ko so nastopili na festivalu Guča na Krasu v Briščkih, kamor so priklicali več tisoč oboževalcev.

V Koper prihajajo na povabilo organizatorja, agencije Koda Events, ki je koncert sprva načrtovala na Ukmarjevem trgu, a so se nato odločili, da ga umestijo na osrednji mestni trg. Kot predskupina bo nastopila srbsko-hrvaško-črnogorska zasedba MAiKA. Vstopnice so na voljo po 19,90 evra na Eventimovih prodajnih mestih.


Najbolj brano