Nekateri potrebujejo dvojne reševalce

Štiri vikende lanskega usposabljanja dveh gorskih reševalcev v sežanskem zdravstvenem domu je “krivo” za sobotno skupno reševalno vajo iz udorne jame Risnik pri Divači. Moči so združili zdravstveni in gorski reševalci ter ugotovili, da v takih primerih eni brez drugih ne morejo.

Na dostopnejšem delu udorne jame so zdravstveni reševalci 
ponesrečenca oskrbeli in ga pripravili za prenos ... Foto: Helena Škrl GRS
Na dostopnejšem delu udorne jame so zdravstveni reševalci ponesrečenca oskrbeli in ga pripravili za prenos ... Foto: Helena Škrl GRS

DIVAČA > Ravno na dan gorskih reševalcev so gorski reševalci iz Postojne, ki delujejo v okviru ljubljanskega društva, in zdravstveni reševalci sežanskega zdravstvenega doma pripravili veliko skupno vajo v udorni jami Risnik pri Divači. Scenarij vaje je predvideval, da je med plezanjem v severni steni Risnika plezalec padel, se hudo poškodoval in nezavesten obležal.

“Gre za plezališče, kjer se lahko zgodijo tudi nesreče, v Risniku smo v zadnjih letih imeli tudi nekaj primerov samomorov. Strme stene udorne jame niso zavarovane, ampak nanje opozarja le informativna tabla,” nevarnosti znamenitega Risnika opisuje gorska reševalka Helena Škrl.

Gorski reševalci so z vrha stene opazili negibnega moškega, prvi med njimi pa se je nato takoj spustil do njega. Sledila mu je zdravnica gorske reševalne službe, ki je ponesrečenca pregledala, nato pa so se na dno spustili še drugi gorski reševalci z nosili.

Medtem so se po položnejšem delu doline vanjo po melišču spustili še sežanski zdravstveni reševalci in počakali, da gorski kolegi ponesrečenca prinesejo na varno mesto. Ponesrečenca so nato pregledali ter pripravili na dvig.

Med dvigom je bil ponesrečenec ves čas priključen na monitor in respirator, ob njem pa je bila tudi zdravnica - gorska reševalka. “Dogodek, kot ga je predvideval scenarij vaje, bi se lahko zgodil tudi v resnici. Če bi bil ponesrečenec nezavesten, bi verjetno v takem primeru zaprosili za pomoč helikopterja, če pa iz takega ali drugačnega vzroka ne bi mogel prileteti, bi na tak način reševali tudi ob pravi nesreči,” pojasnjuje Helena Škrl.

Ponesrečenca so na nosilih dvignili z vitlom iz jame in ga predali zdravstvenim reševalcem, ki so ga odpeljali v bolnišnico. “Namen vaje je bil, da bi se med seboj bolje spoznali in tudi v praksi preverili, kaj znamo eni in kaj drugi. Že zdaj smo ugotovili, da so postopki obojih utečeni in da jih uporabljamo oboji. Dragoceno je tudi to, da lahko naša zdravnica neposredno med dvigom sporoča kolegom zdravstvenega doma, kakšno je stanje ponesrečenca. V reševalnem vozilu so tako ves čas vedeli, kakšnega ponesrečenca bodo dobili,” pravi Helena Škrl.

Ideja za vajo se je porodila ravno njej in kolegu, ki sta se lansko poletje štiri vikende usposabljala na urgenci z zdravstvenimi reševalci. V vaji je sodelovalo devet gorskih in enajst zdravstvenih reševalcev.


Najbolj brano