Pred volilno nedeljo se danes začenja predčasno glasovanje

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se danes začenja predčasno glasovanje. Zanj je določenih 63 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta od danes do četrtka med 7. in 19. uro. Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice. Bodo pa po takrat znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo na nekaterih medijih.

Ne glede na to bodo prvi neuradni izidi znani v nedeljo zvečer. Po zaprtju volišč bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Na osmih državnozborskih volitvah se bo za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1600 kandidatov na 25 kandidatnih listah. Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu.

Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo za nagovarjanje volivcev, naj glas oddajo prav zanje, čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja, ki se je začela 4. maja, uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati vse do zaprtja volišč na volilno nedeljo, vsakršno nagovarjanje volivcev pa bo v tem času prepovedano.


Najbolj brano