Ivo Boscarol: “Tehnologija, ki prihaja, potrebuje mlade”

Na 23. srečanju gospodarstvenikov Primorske je bila glavna tema pogovora industrija 4.0, ki temelji na digitalizaciji in novih tehnologijah. Podelili so tudi priznanja najboljšim inovatorjem regije za leto 2018.

Naslov letošnjega gospodarskega foruma v okviru srečanja gospodarstvenikov Primorske je bil V korak z industrijo 4.0. Foto: Luka Carlevaris
Naslov letošnjega gospodarskega foruma v okviru srečanja gospodarstvenikov Primorske je bil V korak z industrijo 4.0. Foto: Luka Carlevaris

AJDOVŠČINA > “Še nikdar ni svet toliko stal na mladih, kot zdaj. Dokler ne bomo dojeli tega miselnega preskoka, bomo imeli težave. Vsa ta tehnologija, ki prihaja, je tako impulzivna, da potrebuje mlade,” je v okviru gospodarskega foruma z naslovom V korak z industrijo 4.0 poudaril Ivo Boscarol, vodja skupine Pipistrel.

Še pred forumom, na katerem sta sodelovala tudi generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal, so predstavniki regijskega gospodarstva v dvorani prve slovenske vlade prisluhnili, kako so podjetja in država pripravljeni na industrijo 4.0 in kaj prinaša, glede na to, da temelji na digitalizaciji, novih tehnologijah, internetu stvari, spremenjenih razmerjih med proizvajalci, kupci in uporabniki ...

Julijan Fortunat

predsednik UO Severnoprimorske gospodarske zbornice

“Severnoprimorska podjetja so že zmagovala na nacionalni ravni. Naši inovatorji so še kako konkurenčni ne samo v Sloveniji, ampak v vsej Evropi.”

Vse bolj po meri uporabnika

“Za Mlinotest digitalizacija pomeni, da je na razpolago ogromna baza podatkov o tehnologijah, cenah, surovinah, za nas pa je najbolj pomembno, da obstaja baza podatkov o obnašanju potrošnikov in kupcev. Na nas je, da te podatke izberemo, sortiramo, jih pravilno interpretiramo in uporabimo pri razvoju in ponudbi naših izdelkov,” je povedal Kobal in pristavil, da je s tem dana možnost za premik Mlinotesta iz sfere klasičnega proizvodnega podjetja v naročje kupca in potrošnika ter izpolnjevanja njegovih potreb.

“Po nekaterih kazalcih smo na področju digitalizacije, industrije 4.0 v Sloveniji malo nad, po drugih pod povprečjem v primerjavi z Evropo, tako da nismo slabi,” je povedala Sonja Šmuc.

Ivo Boscarol

Pipistrel

“Še nikdar ni svet toliko stal na mladih, kot zdaj. Dokler ne bomo dojeli tega miselnega preskoka, bomo imeli težave. Vsa tehnologija, ki prihaja, je tako impulzivna, da potrebuje mlade.”

“Industrija 4.0 je že tu. Je že preteklost”

V pogovoru so izpostavili tudi vlogo regulatorjev in standardov, ki določajo digitalizacijo poslovanja. Govorili so tudi o avtomatizaciji, kadrih in položaju mladih, ki danes še ne vedo, kakšne poklice bodo opravljali, ko bodo odrasli, vsekakor pa so inovativni in jim je treba zato dati prostor.

“Dejstvo je, da se industrija 4.0 že dogaja, in če se dogaja, je že preteklost, torej se moramo obrniti naprej, na revolucijo 5.0, 6.0. Toliko gorja in toliko težav, kolikor so človeku in okolju naredile prve štiri industrijske revolucije, ne moremo več dopustiti,” je menil Boscarol. Industrija in politika ter mi vsi se bomo morali zelo hitro prizemljiti in začeti obnavljati, kar smo uničili, “sicer se bojim, da človeštvo revolucije 6.0 sploh ne bo potrebovalo”, je dodal.

Inovativnosti v regiji ne manjka

Srečanje gospodarstvenikov Primorske se je sklenilo s podelitvijo priznanj najboljšim inovatorjem v regiji. Letos je bilo prijavljenih 13 inovacij 55 inovatorjev in inovatork. Priznanja so prejeli inovatorji v družbah Business Solutions, Hidria, Gostol-Gopan, Hidria AET, Hidria Rotomatika, Goap, Mahle, Kolektor KFH, Incom, Smart Optometry, Arctur, Alsense in v Javnem centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

“Severnoprimorska podjetja so že zmagovala na nacionalni ravni. Naši inovatorji so še kako konkurenčni ne samo v Sloveniji, ampak v vsej Evropi,” je o inovativnosti v regiji povedal Julijan Fortunat, predsednik upravnega odbora severnoprimorske gospodarske zbornice in prvi mož podjetja Salonit Anhovo.


Najbolj brano