Obeležje trpečim Bovčanom

Občina Bovec in tamkajšnja župnija sta v sodelovanju z nekaterimi društvi in organizacijami zaključili projekt postavitve obeležja trpečim prebivalcem Bovške, ki so morali v času prve svetovne vojne zapustili svoj dom in se vrnili v ruševine, ki so v begunstvu trpeli in hrepeneli po vrnitvi, ki so na frontah in v tujini pustili življenja, da bi ohranili svoj rod in dom.

 Foto: Občina Bovec
Foto: Občina Bovec

BOVEC > Obeležje so umestili v celostno urejen prostor ob stopnicah proti cerkvi sv. Duha. Na slovesnosti ob odkritju, ki so se je udeležili številni domačini, so slavnostni govor zaupali zdravniku in piscu knjig o soški fronti Vasji Klavori. Med drugim je orisal sosledje dogodkov na Bovškem, opisal trpljenje v izgnanstvu in se osredotočil na težave ob vrnitvi v porušen Bovec in okoliške vasi.

Bovški župan Valter Mlekuž (na fotografiji desno), ki je odkril obeležje skupaj s predsednikom krajevne skupnosti Gregorjem Rupnikom, pa je dodal: “Ob žalostnem spominu na čas, za katerega lahko trdim, da je bil za Bovčane najhujša tragedija, me preveva veselje, da smo skupaj zmogli zbrati dovolj volje in odločnosti, da se po sto letih vsem trpečim Bovčanom oddolžimo s tem obeležjem in tudi zbornikom.”


Najbolj brano