Starec in pes se v vojni učita razumeti drug drugega

Zmagovalec natečaja za kratko zgodbo Lapis Histriae, ki jo tradicionalno podeljujejo na Forumu Tomizza, je letos Stamen Milovanović iz Niša. Nagrado za zgodbo Imenjaci so mu včeraj podelili v Umagu.

Stamen Milovanović (z mikrofonom) je nagrado prejel za zgodbo  Imenjaci (Soimenjaka). Foto: Maksimiljana Ipavec
Stamen Milovanović (z mikrofonom) je nagrado prejel za zgodbo Imenjaci (Soimenjaka). Foto: Maksimiljana Ipavec

UMAG > Pod okriljem mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza že trinajst let razpisujejo natečaj za kratko zgodbo Lapis Histriae. Tema je običajno enaka kot na simpoziju - tokrat je to azil.

Letos je na razpis prišlo 107 kratkih zgodb v hrvaškem, slovenskem, bosanskem in italijanskem jeziku, poslali pa so jih avtorji iz Hrvaške, Srbije, Slovenije, Bosne in Hercegovine, Italije, Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Združenih držav Amerike. Tokrat je šla nagrada v roke Stamena Milovanovića iz Niša. Zgodbo Imenjaci (Soimenjaka) je umestil v vojni čas, ko po zračnem napadu na neimenovano mesto ostaneta prepuščena sama sebi starec in pes. Sosedje ju v kolektivni histeriji preženejo, živita v grmovju na robu parka in se sveta, ki ju je izgnal, lotita spreminjati tako, da se učita jezika drug drugega: pes človeškega, starec pa pasjega.

“Stamen Milovanović je napisal čustveno, ironično in duhovito zgodbo, polno izjemne dramatičnosti in nadrealnih trenutkov,” so v utemeljitvi zapisali člani žirije Laura Marchig, Tea Tulić in Marko Sosič ter poudarili, da se Milovanovićeva kratka zgodba dviga iz zgodovinske aktualnosti in zastavlja univerzalna vprašanja o domu, skupnosti in jeziku. “Ko molčim, sem sam, ko govorim, sem z nekom, ko pa pišem, sem z vsemi,” je nagrajenec dejal na včerajšnji podelitvi nagrade v prostorih umaške skupnosti Italijanov.

Na simpozijskem delu so razmišljanje o letošnji osrednji temi predstavili pisatelj Igor Štiks, pravnica Vanja Bakalović, sociologinja Janja Beč Neumann, pisateljica Tanja Stupar Trifunović, italianist Riccardo Cepach in kulturna antropologinja Ana Sarah Lunaček Brumen. Forum Tomizza se bo tako kot vsa minula leta sklenil danes opoldne s komemoracijo na grobu pisatelja Fulvia Tomizze v Materadi.


Najbolj brano