“Stanje duha v banki je obupno”

V novogoriški izpostavi Nove KBM so zaradi centralizacije poslovanja po podatkih sindikalnega zaupnika odpustili približno 25 ljudi. In naj bi jih še. S sedeža banke v Mariboru pa so sporočili, da je krčenje zaposlenih iz razloga centralizacije zaključeno.

Nekateri od tistih, ki so se v Novi Gorici usposabljali za delo v Mariboru, so že začeli delati. Foto: Leo Caharija
Nekateri od tistih, ki so se v Novi Gorici usposabljali za delo v Mariboru, so že začeli delati. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Vem, da bo prihodnji teden, 22. maja, dvanajstim zaposlenim izročena namera o odpovedi delovnega razmerja, kar pomeni, da bodo odpoved prejeli v kratkem,” je povedal Matjaž Kulot, sindikalni zaupnik v novogoriški izpostavi Nove KBM. Dodal je še, da je v okviru centralizacije poslovanja, zaradi katere se določena dela selijo v Maribor, kar je na Goriškem dvignilo veliko prahu, odpoved delovnega razmerja prejelo že približno 25 ljudi.

Po njegovih informacijah so nekateri od opuščenih že dobili nove službe, pri čemer si vsak pomaga po svojih zmožnostih in z znanstvi, večina pa jih je doma. Nekaterim od odpuščenih so ponudili tudi možnost zaposlitve v Mariboru.

Matjaž Kulot

sindikalni zaupnik

“V mojem nadstropju je odšlo že tri četrtine ljudi. Človeku gre kar na jok.”

Vzdušje med zaposlenimi ni dobro

“Sicer pa za ta delovna mesta zaposlujejo v Mariboru nove,” je še povedal in dodal, da so nekateri zaposleni sami dali odpoved in so odhajali tudi zaradi preobremenjenosti. Kulot predvideva, da bo, ko bo proces odpuščanja zaključen, na Goriškem ostalo 100 do 120 ljudi, od tega približno 50 v Novi Gorici, kar pomeni 60 do 70 zaposlenih manj.

“Stanje duha v banki je obupno. Ker so ljudje preobremenjeni in ne vidijo perspektive. V mojem nadstropju je odšlo že tri četrtine ljudi. Človeku gre kar na jok. Na banki sem od leta 1975,” je še pojasnil Kulot, ki ne more verjeti, kaj je ostalo od institucije, ki je na Goriškem včasih nekaj pomenila.

Kot je potrdila ena od nekdanjih zaposlenih, je bilo še posebej od letošnjega januarja, ko so prišli na usposabljanje bodoči delavci v Mariboru, naporno, saj so morali zaposleni učiti novince, poleg tega pa opraviti tudi svoje osnovno delo. Pojasnila je še, da so ta usposabljanja v novogoriški izpostavi potekala tri mesece. Od januarja do aprila.

23 bančnikov išče delo

Na Mestni občini Nova Gorica, kjer so pred časom obljubili pomoč odpuščenim bančnim delavcem, so povedali, da se ni pri njih oglasil še nihče. Če bi se, pa bi poiskali pomoč za tako osebo prek programov Primorskega tehnološkega parka. Preverili bi tudi možnost potencialne vključitve v sistem javnih del.

V evidenco brezposelnih na novogoriški območni službi zavoda za zaposlovanje se je letos prijavilo 27 nekdanjih zaposlenih na Novi KBM. “Od teh je dvajsetim osebam prenehalo delovno razmerje iz poslovnih razlogov oziroma razloga nesposobnosti, sedmim osebam pa se je iztekla pogodba za določen čas. Štiri osebe so se kmalu po prijavi na zavod zaposlile,” je pojasnila direktorica območne enote zavoda Vesna Petric Uran.

“Trenutno je v evidenci zavoda 23 nekdanjih delavcev Nove KBM, od tega je enajst oseb starejših od 55 let. Med ostalimi dvanajstimi imajo trije že dogovorjeno zaposlitev v kratkem, preostalih devet pa je aktivnih iskalcev zaposlitve,” je še pojasnila.

Centralizacija ni edini razlog za odpuščanje

S sedeža banke v Mariboru so sporočili, da so razlogi za zmanjšanje števila zaposlenih različni. Poleg centralizacije poslovanja tudi spremembe delovnih procesov, ukinitve delovnih procesov, ukinitev oddelka ...

“Krčenje zaposlenih iz razloga centralizacije je zaključeno. V novogoriški enoti ostaja zaposlenih več kot 150 delavcev, s čimer je Nova KBM eden največjih zaposlovalcev tudi v zahodni Sloveniji,” je pojasnil Jure Brečko, vodja oddelka za zunanje komuniciranje v Novi KBM. Omenil je tudi, da vsi postopki potekajo v skladu z zakonodajo in ob sodelovanju sindikatov, da banka zaposlenim zagotavlja tudi ustrezno ponudbo ob prekinitvi delovnega razmerja, ki je ugodnejša od zakonsko zahtevane, poleg tega je za vse zaposlene organizirana tudi pomoč pri iskanju zaposlitve.


Komentar novinarja

Nace Novak

Bančniki na trgu dela

Z novogoriške izpostave banke Nova KBM se je zaradi odločitve o centralizaciji poslovanja, ki so jo sprejeli na sedežu banke v Mariboru oziroma njeni ameriški lastniki, na novogoriško območno službo zavoda za zaposlovanje letos prijavilo 27 oseb. Trimesečno usposabljanje tistih, ki bodo (nekateri tudi že so) v Mariboru prevzeli njihovo delo, je že zaključeno. Specifičnih delovnih procesov so jih učili prav tisti, ki se od dela v banki poslavljajo oziroma so se že. Usposabljati nekoga, ki bo ...

Preberi več

Najbolj brano