Bančniki na trgu dela

Z novogoriške izpostave banke Nova KBM se je zaradi odločitve o centralizaciji poslovanja, ki so jo sprejeli na sedežu banke v Mariboru oziroma njeni ameriški lastniki, na novogoriško območno službo zavoda za zaposlovanje letos prijavilo 27 oseb. Trimesečno usposabljanje tistih, ki bodo (nekateri tudi že so) v Mariboru prevzeli njihovo delo, je že zaključeno. Specifičnih delovnih procesov so jih učili prav tisti, ki se od dela v banki poslavljajo oziroma so se že.

Usposabljati nekoga, ki bo po doseženi določeni stopnji usposobljenosti prevzel tvoje delovno mesto, je seveda težko. Na neki način je podobno žaganju veje, na kateri sediš, ampak zaposleni v banki so opravljali tudi to, seveda ob svojem osnovnem delu, ki ga niso mogli preložiti na koga drugega.

Usposabljati nekoga, ki bo prevzel tvoje delovno mesto, je seveda težko. Na neki način podobno žaganju veje, na kateri sediš. Ampak zaposleni so opravili tudi to.

Tudi zaradi tega je stanje duha med preostalimi zaposlenimi, kot je omenil sindikalni zaupnik, obupno. Ker so ljudje preobremenjeni, ker ne vidijo perspektive, ker je od institucije, ki je na Goriškem včasih veliko pomenila, ostalo to, kar pač je ostalo.

Medtem ko so s sedeža banke sporočili, da je zmanjševanja števila zaposlenih zaradi centralizacije zaključeno, je sindikalni zaupnik prihodnji torek napovedal, da bo dvanajstim zaposlenim izročena namera o odpovedi delovnega razmerja. Morda je teh dvanajst že vključenih v postavko “krčenje zaposlenih zaradi centralizacije”. V vodstvu Nove KBM pravijo, da ostaja v novogoriški enoti več kot 150 zaposlenih, po mnenju sindikalista jih bo nekaj deset manj, a kolikor za res, bo pokazal čas.

Dejstvo je, da so od 27 bančnikov, ki so se prijavili na zavod, zaenkrat le štirje dobili novo službo. Med preostalimi imajo trije že dogovorjene zaposlitve v kratkem, devet je aktivnih iskalcev zaposlitve, enajst pa starejših od 55 let in tako avtomatično teže zaposljivih.

Glede na to, da se je na podlagi rezultatov gospodarstva goriške regije v letu 2017, ki so bili tudi v minulem letu “oh in sploh,” dobiček družb na področju finančne in zavarovalniške dejavnosti poslabšal oziroma kar prepolovil, saj so se bistveno zmanjšali prihodki iz finančnih naložb, bodo v svoji branži najbrž zelo težko dobili delo.


Preberite še


Najbolj brano