Hudič ni vedno zaseben

Primorske novice bodo vestno in redno spremljale denarni tok med Mestno občino Nova Gorica in Zavodom Go!2025. Gotovo bo kaj podobnega počel še kdo drug. Mehanizmi nadzora nad porabo javnega denarja v Sloveniji, še posebej aplikacija Erar, to omogočajo. In s tega stališča je ustanovitev zavoda vsekakor pripomogla k preglednosti porabe proračunskih sredstev. Avtorskim pogodbam s fizičnimi osebami je tako rekoč nemogoče slediti.

Ni rečeno, da so postopki in pravne oblike, ki jih ob kandidaturi za EPK izbira občinska uprava, najboljši možni. Če na Trgu Edvarda Kardelja delajo napake, bo to pokazal čas. A ni korektno, da vsaki odločitvi vnaprej očitamo zlonamernost. Čeprav je nezaupanje nekaterih posameznikov in skupin morda upravičeno in trdno utemeljeno v preteklih slabih izkušnjah.

Če na Trgu Edvarda Kardelja delajo napake, bo to pokazal čas. A ni korektno, da vsaki odločitvi vnaprej očitamo zlonamernost.

Seveda brez demokracije ni kulture. Ker je tako pomembna, kandidatura za EPK zasluži kritično misel občanov. In prostor zanjo. Zato ni razloga, da bi bila občinska oblast užaljena in ogorčena vsakič, ko se nekdo obregne ob njihove odločitve in povpraša o razlogih. A tudi ni pametno, še preden je načrt, ki lahko mestu dejansko veliko prinese, naredil prve korake, vklopiti pregovorne slovenske prepirljivosti za vsako ceno.

Kritike ob ustanovitvi zavoda so bile glasne predvsem zato, ker se v njegovem nazivu pojavlja beseda “zaseben”. A fobičnega strahu pred zasebnim bi se morali počasi znebiti. Brez zasebnega namreč niti prestolnice kulture ne bo. EPK potrebuje zasebni, osebni in posebni angažma velikega števila posameznikov. Tistih, ki bodo delali profesionalno, in tistih, ki bodo sodelovali kot prostovoljci. Potrebuje zasebno prepričanje, vero in zanimanje tisočih ljudi, ki bodo prihajali na dogodke. In krvavo potrebuje mnoge osebe zasebnega prava: od turističnih društev prek sobodajalcev, gostilničarjev in lastnikov turističnih kmetij do velikih gospodarskih družb na obeh straneh meje.

Seveda smo spet pri pregovoru o kači in zviti vrvi. Partnerstva med javnim in zasebnim so v državi doslej večinoma sprožala sinergijske učinke predvsem pri plenjenju skupnega premoženja in iskanju lukenj v zakonih. Morda je EPK, med drugim, tudi priložnost za tovrstni popravni izpit.


Preberite še


Najbolj brano