Eva Mori: po francoskem državnem naslovu v nov klub

Aprila se je iztekla večina odbojkarskih državnih prvenstev. Za primorski presežek je v tem času poskrbela Kanalka Eva Mori. Njen francoski klub Beziers Angels je v tem obdobju ostal neporažen, Morijeva pa je bila izbrana v idealno postavo prvenstva, ki ga je v prvih majskih dneh tudi osvojila. Novo francosko odbojkarsko prvakinjo smo v uredništvu izbrali za športnico aprila.

Tako so slavile odbojkarice  Beziersa ob osvojitvi francoskega 
prvenstva.
Tako so slavile odbojkarice Beziersa ob osvojitvi francoskega prvenstva.  

Eva Mori je bila ob vrnitvi domov, ko smo se pogovarjali z njo, še močno pod vtisom naporov in slavja ob koncu francoskega prvenstva, ter slovesa od kluba: “Napor je bil hud, ker je finalna tekma v razprodani dvorani Paris St. Germaina trajala dve uri in pol, pred tem pa sem v prvenstvu odigrala vse tekme skoraj brez počitka. V končnici so se mi začele stopnjevati bolečine v ramenu, igrala sem ob pomoči injekcij. Velika so bila tudi pričakovanja navijačev in kluba, saj smo v izločilnem delu od četrtfinala do finala gladko zmagovale, potem pa je prišla na vrsto odločilna tekma z zadnja leta najboljšo francosko ekipo, Cannesom. V Franciji se igra le ena finalna tekma, popravnega izpita ni. Naši mladi ekipi so se pri vodstvu s 23:19 v četrtem nizu zatresle roke. Cannesu je uspel preobrat, nato pa smo v petem nizu dale vse od sebe in s petimi blok točkami že v začetnem delu nadigrale tekmice. Veselje je bilo nepopisno, ker smo do uspeha prišle z ekipo brez velikih imen. Nosilke igre smo bile mlajše članice.”

Ostala bo v Franciji

Dobre igre in odlični rezultati kluba pogosto prinašajo podaljšanje pogodbe nosilkam igre. V Evinem primeru kljub dobri izkušnji minule sezone ne bo tako. Že pred prihodom v državno reprezentanco, kjer bo kapetanka, napoveduje selitev: “V Beziersu sem bila s klubom in z življenjem izredno zadovoljna. Zaključek je bil ganljiv. Napisali so mi pesem, imeli smo sprejem na balkonu mestne hiše in druženje z navijači ob glasbi. Naučile smo se posebnega priložnostnega zmagovalnega plesa. Bila sem priljubljena, zato mi je bilo nekaj časa kar hudo, da odhajam, vendar življenje poklicnega športnika gre naprej. Beziers ni bogat klub. V evropskem pokalu CEV finančno ni bil sposoben nadaljevati tekmovanja v povratni tekmi osmine finala, zato smo po uvodni zmagi igrali z drugo postavo, izgubili, in končali tekmovanje. Spomladi sem že dobila zanimive ponudbe drugih klubov. Gotovo se bom selila, verjetno pa ostajam v Franciji, ker je liga kakovostna in tudi finančno zanimiva. Pa tudi francoščine sem se naučila ravno dovolj, da bi lahko mirno nadaljevala. Kaže, da bom svoj klubski status lahko uredila še pred pripravami na sredozemske igre.”

Zgodnja uveljavitev

Organizatorka igre Eva Mori je pri 22 letih po stažu in dosežkih zakorakala v zrelo obdobje kariere. V prvi slovenski ligi je v Novi Gorici zaigrala že kot osnovnošolka. S kamniškim Calcitom je kot mladinka s člansko ekipo osvojila srednjeevropski naslov. Člansko kaljenje je kot druga organizatorka v treh letih prestala pri sedemkratnem italijanskem prvaku Bergamu, kot prva organizatorka pa se je uveljavila letos v novem francoskem prvaku Beziers Angels, s katerim je bila tudi druga v pokalu. V reprezentanci je blestela kot mladinka (srebro na EP) in mlajša članica (srebro na SP 2017). Letos je kapetanka reprezentance, ki jo čakajo sredozemske igre in kvalifikacije za EP.

Po prvotnem načrtu bi morala Kanalka z reprezentanco gostovati v Bolgariji, a si je v dogovoru s selektorjem Alessandrom Chiappinijem vzela dva tedna premora. Izkoristila ga bo za zdravniške preglede in terapije, ki bi odpravile bolečine v ramenu Pred sredozemskimi igrami, ki se bodo 22. junija začele v španski Tarragoni, je Morijeva optimistka: “Ne pričakujem zapletov. Gre predvsem za vnetje mišice v ramenskem obroču in pomanjkanje počitka. Upam, da se bom z ustreznimi vajami po dveh tednih lahko pridružila reprezentanci za sredozemske igre in prispevala svoj polni delež. Praviloma na sredozemskih igrah tekmujejo druge postave velesil Francije, Italije in Španije. Glede na to bi ekipa, s katero smo lani osvojile srebro na svetovnem prvenstvu mlajših članic, morala biti konkurenčna za preboj v polfinale. Če nam bo zdravje služilo, bi z nekaj športne sreče lahko dosegle še kaj več.”

Poletni cilj je evropsko prvenstvo

Glavni poletni cilj Eve Mori in slovenske ženske reprezentance je uspeh v avgustovskih kvalifikacijah in uvrstitev na evropsko prvenstvo (EP): “Za kvalifikacije za EP se nam bodo po načrtu selektorja pridružile še nekatere starejše odbojkarice. Tudi Koprčanka Marina Cvetanovič bo velika okrepitev. V popolni zasedbi bi imele pravo zmes izkušenj in poleta in bi se vsekakor morale uvrstiti na EP. V naši kvalifikacijski skupini je močnejša le Belgija. Izrael in Islandijo bi morale premagati. Počasi bi že morali stopiti po poti moške ekipe - doseči vsaj zmago ali dve in morda preboj v drugi del tekmovanja. Če se ne bi uvrstile, ali pa če bi na EP samo sodelovale, bi bila osebno, glede na nadarjeno generacijo, ki jo imamo, zelo razočarana.”

Eva Mori

odbojkarica

“Gotovo se bom selila, verjetno pa ostajam v Franciji, ker je liga kakovostna in tudi finančno zanimiva.”


Najbolj brano