Mladinska ustvarjalnost nima meja

Vizije, festival mladinske kulture, bo konec tedna Novo Gorico zavzel že desetič. Na njem se bo v treh dneh predstavilo osem gledaliških skupin, 12 mladih fotografov, štirje rock glasbeni sestavi, na ogled bosta tudi lutkovna in plesna predstava. V spremljevalnem programu pa bodo na ogled digitalne lepljenke, ki so nastale v istoimenskem vseslovenskem projektu.

 Vizije so predstavili (z leve) Andreja Koblar Perko, Miha Golob, Matjaž Šmalc, Sabina Volk Simčič, Maja Jerman  Bratec in Klavdija Kotar. Foto: Luka Carlevaris
Vizije so predstavili (z leve) Andreja Koblar Perko, Miha Golob, Matjaž Šmalc, Sabina Volk Simčič, Maja Jerman Bratec in Klavdija Kotar. Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > Festival Vizije, ki bo v okviru tedna ljubiteljske kulture od 18. do 20. maja obogatil štiri lokacije v mestu, velja za najpomembnejši festival mladinske kulture v Sloveniji. “Združuje najboljše mladinske gledališke, lutkovne, plesne in rock skupine ter najboljše mladinske fotografe, v spremljevalnem programu pa bodo na ogled dela iz vseslovenskega projekta Lepljenke ali kolažne pesmi,” je včeraj povedal Matjaž Šmalc, direktor festivala. Letos se bo na desetem festivalu Vizije predstavilo približno 150 ustvarjalcev, starih med 16 in 30 let. “Na dogodke so vabljeni predstavniki vseh generacij, predvsem pa mladi, da si ogledajo, kaj ustvarjajo njihovi vrstniki po vsej Sloveniji,” je dodal in poudaril, da bo festival znova zelo pester in raznolik, njegovi soustvarjalci pa zastopajo prav vse regije naše države.

Kaj vse mlade boli?

Skupni imenovalec vseh del, produkcij in nastopov, ki jih bodo predstavili na tokratnih Vizijah, je avtorski pristop, mladinska drznost in prodornost, predvsem pa dela govorijo o temah, ki zanimajo mlade. “Prek svojega umetniškega izraza delijo mnenje in komentar o svetu, v katerem živijo,” je dejal režiser in selektor festivala Miha Golob. Izmed 20 gledaliških predstav, ki so jih potrdili regijski selektorji, je Golob izbral osem finalnih. Te bodo na ogled od petka do nedelje v novogoriškem kulturnem domu, gimnaziji in gledališču. “Mladi imajo veliko povedati in s pridom uporabljajo gledališče za svoj medij. Spoznal sem, kaj vse mlade boli. Odrasli bi morali njihovim izpovedim prisluhniti,” še meni Golob, ki je obenem pohvalil predstave in dejal, da so dovršene na prav vseh ravneh ustvarjanja. Ena od predstav, muzikal The Tribe, bo v angleškem jeziku, na ogled pa bosta tudi lutkovna in plesna predstava.

V desetih dneh več kot tisoč dogodkov

Teden ljubiteljske kulture se je začel minuli četrtek, do nedelje, 20. maja, pa bo po vsej Sloveniji postregel z več kot tisoč dogodki. Veliko jih je tudi na Primorskem. Projekt pripravljata Javni sklad za kulturne dejavnosti in Zveza kulturnih društev Slovenije, namenjen pa je predstavitvi ustvarjalnosti, podpori ustvarjalcem in promociji ljubiteljske kulture. Tokrat so organizatorji v središče postavili folklorno dejavnost, ki je v Sloveniji zelo priljubljena, saj pri nas deluje več kot 500 folklornih skupin, a kljub temu v družbi ne uživa veljave, kot bi si jo zaslužila. Letošnji Teden ljubiteljske kulture je že peti zapored, zasnovan pa je po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah. MI

Odprtje fotovizij bo v petek ob 19. uri v Rotundi SNG Nova Gorica, ko bodo tudi razglasili dobitnika nagrade vizionar za fotozgodbo. “Od 32 prijavljenih mladih je komisija izbrala 12 fotografov, katerih fotozgodbe bodo na ogled ves čas festivala. Mladi fotografi so ustvarjali na temo “lepo mi je”. Ugotavljamo, da je fotografija za mlade priročna oblika izražanja in hranjenja trenutkov,” je dejala vodja fotovizij Andreja Koblar Perko.

Ob glasbi tudi lepljenke

V soboto zvečer bo na Mostovni čas za koncertni izbor mladih rock skupin, ki bodo zaigrale v sklopu rock vizij. Predstavili se bodo štirje glasbeni sestavi. V spremljevalnem programu pa bodo na Mostovni na ogled digitalne lepljenke, ki so nastale v istoimenskem vseslovenskem projektu. “Predstavljamo kolektivno sodelovanje mladih na šolah po vsej Sloveniji, ki so ustvarjali z mislijo na Kosovela, tematika pa se dotika današnjih opažanj mladih,” je dejala, Klavdija Kotar, vodja projekta Lepljenke.

Nastopajoče bo ves čas festivala ocenjevala strokovna žirija. Sestavljali jo bodo igralec Klemen Janežič, igralka Ana Ruter in glasbeni urednik na Valu 202 Andrej Karoli. Zmagovalce festivala bodo razglasili na zaključku Vizij v nedeljo ob 17. uri na malem odru SNG Nova Gorica.


Najbolj brano