Med in zdravljenje bolezni

Čebelarji, povezani v slovensko čebelarsko zvezo, že desetletja na prireditvah, namenjenih krepitvi zdravja, promovirajo slovenski med in njegove zdravilne učinke na podlagi strokovnih analiz. Povzemamo nekaj ugotovitev.

Čebelarji prideluje različne vrste medu.  Foto: arhiv PN
Čebelarji prideluje različne vrste medu.  Foto: arhiv PN

Obstaja več vrst medu, kar je odvisno od tega, na katerih cvetovih so se čebele pasle. Ob tako imenovanih čistih vrstah obstajajo tudi mešane. Čebelarji imajo svoje lokacije za namestitev panjev za želeno vrsto medu. Opirajo se na strokovne analize in študije o zdravilnosti posameznih vrst medu.

Kostanjev med je dober za pospeševanje prebave, izboljšuje delovanje jeter, uporabljajo ga pri kroničnih vnetjih želodca, pri ranah in poškodbah ter tudi v kozmetiki. Vsebuje več fruktoze kot glukoze, zato ga pod zdravniškim nadzorom uporabljajo tudi lažji sladkorni bolniki. Uporablja se tudi pri slabokrvnosti, utrujenosti in nezadostni prehrani.

500 ton medu na leto proizvedejo slovenski čebelarji

Cvetlični med blagodejno vpliva na srce in ožilje. Učinkuje proti alergijam, zlasti pri senenem nahodu. Pomaga pri izčrpanosti, krepi srce in ožilje.

Lipov med najbolje učinkuje pri prehladih in drugih težavah z dihali, pri povišani telesni temperaturi, glavobolu, izgubi apetita in kašlju. Pospešuje znojenje in zato ni priporočljiv za srčne bolnike.

Sivkin in žajbljev med sta učinkovita za razkuževanje in za blaženje bolezni dihal. Žajbljev med deluje zaradi vsebnosti majhnih količin eteričnega olja tudi kot blago razkužilo. Uporablja se tudi pri prehladu, olajša izkašljevanje, blaži bronhitis in pomirja.

Gozdni med je najprimernejši, ko želimo okrepiti imunski sistem in odpornost organizma, pozdraviti vnetje dihalnih poti in ublažiti živčno napetost.

Smrekov med priporočajo zoper kašelj, bronhitis in slabokrvnost.

Hojev oziroma jelkin med je med redkejšimi vrstami in ga uporabljajo pri slabokrvnosti, boleznih dihal (bronhitis, vnetje sapnika), prehladu, gripi in slabem zadahu. Ta vrsta medu pri ljudeh, ki so alergični na med, sproži najblažjo reakcijo.


Najbolj brano