Oljkarski šampion je Arsen Jurinčič

V Ankaranu so nocoj razglasili najboljše v tradicionalnem ocenjevanju deviških oljčnih olj za Zlato oljčno vejico. Šampion je z oljem jasa postal Arsen Jurinčič iz Boršta, vicešampiona pa Zdenko Hrvatin iz Kort in Franc Morgan iz Grintovca. Oljkarjem so podelili priznanja v še nekaj kategorijah, prvič pa so razglasili tudi deva oljkarska viteza.

Oljkarski šampion je Arsen Jurinčič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Oljkarski šampion je Arsen Jurinčič Foto: Tomaž Primožič/FPA

Arsenu Jurinčiču je Danilo Markočič, predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre, ki že prek četrt stoletja skrbi za čim višjo kakovost slovenskih oljčnih olj, najvišjo slovensko oljarsko lento nadel prvič. Gre za enega od veteranov med slovenskimi oljkarji, ki sledi trendom, od začetkov je tudi vključen v shemo kakovosti Zaščitena označba porekla, za kmetijo pa je v postopku pridobivanja certifikata ekološke pridelave. Za svoja oljčna olja je prejel že številna priznanja, tokrat tudi najvišjega na domačem ocenjevanju. Veterana stremljenja k čim višji kakovosti oljčnega olja sta tudi nosilca vicešampionskih priznanj Zdenko Hrvatin iz Kort in Franc Morgan iz Grintovca, ki sta že osvojila šampionski naslov v domačem ocenjevanju.

Ocenjevanje po visokih standardih

Ocenjevanje deviških oljčnih olj za Zlato oljčno vejico je bilo izpeljano skladno z najvišjimi mednarodnimi standardi, med drugim je bilo tistim, ki v njem sodelujejo, prepovedano oddati lastne vzorce. V ocenjevanje smejo svoj pridelek oddati oljkarji, ki imajo urejene papirje za svojo dejavnost, obenem pa je določen tudi prag pridelave, da ne gre pri oddanih vzorcih za mikro pridelavo z drevesa ali dveh. V ocenjevanje je bilo oddanih 79 vzorcev, kar je primerljivo z minulimi leti, a manj, kot v najboljših časih velike oljkarske zagnanosti.

Zlata oljčna vejica 2018

šampion Arsen Jurinčič

vicešampiona Zdenko Hrvatin

Franc Morgan

šampion istrske belice Fulvio Marzi

šampion oblice Mate Dušević

šampion leccina Janko Bočaj

šampion ekološke pridelave Franc Morgan

najbolj všečno oljčno olje Oljarna Lisjak

Predizbor in uvodno ocenjevanje vzorcev so opravili slovenski degustatorji, ki so zdaj združeni že v tri ocenjevalne panele: nacionalnega, ki ima sedež v Izoli, ter dva mlajša panela, člani katerih še pridobivajo izkušnje, briškega s sedežem v Višnjeviku in goriškega s sedežem v Šempasu.

Senzorična brigada na Belvederju

Sklepno ocenjevanje, na katerem so izbrali oljčna olja z najvišjimi priznanji, je opravila senzorična brigada, v kateri so bili degustatorji iz vseh treh slovenskih panelov ter njihovi kolegi iz hrvaške Istre in s Tržaškega. Na veliki senzorični seansi na Belvederju je skupni panel potrdil ocene iz predocenjevanj in šampionsko titulo namenil Arsenu Jurinčiču za njegovo izvrstno oljčno olje, ki nekoliko odstopa po širini, intenziteti in harmoničnosti zaznav. “Gre za oljčno olje močnih intenzitet s sadežno-zeliščnim profilom, bogata aromatika se dokaže v ustih. Olje je harmonično ter ravno prav pikantno in grenko,” je šampiona opisala strokovna vodja ocenjevanja Milena Bučar Miklavčič.

Med petimi najbolje ocenjenimi oljčnimi olji z Zaščiteno označbo porekla v ocenjevanju za Zlato oljčno vejico je svojevrstnega šampiona, najbolj všečno oljčno olje, izbrala komisija, sestavljena iz novinarjev, publicistov in gostincev. Tudi ta je bila mednarodna, priložnostni ocenjevalci so bili iz treh držav, njena odločitev pa je bila, tako kot precejkrat v minulih osmih letih, kolikor poteka tovrstno ocenjevanje, drugačna od profesionalne. Za najbolj všečno oljčno olje so izbrali nekoliko nežnejše, srednje intenzivno harmonično oljčno olje Oljarne Lisjak iz Kopra, ki je prav tako zvrst večih sort.

Viteza sta Tamara Kozlovič in Branko Vrabec

Na nocojšnji svečanosti, ki je bila po osnovnošolkem tekmovanju v oljkarskih veščinah uvod v festival Zlate oljčne vejice, ki bo v središču Ankarana potekal do nedelje, na njem bo v nedeljo tudi strokovni simpozij, oba dneva pa bo mogoče okušati oljčna olja in z oljko povezane proizvode, so podelili tudi dva naslova Vitez Zlate oljčne vejice. Prejela sta ju Tamara Kozlovič, v koprski občini zadolžena za turizem za širjenje prepoznavnosti oljk in oljčnega olja, ter novinar TV Koper Capodistria Branko Vrabec za promocijo in medijsko prepoznavnost oljk in oljčnega olja.


Najbolj brano