Ministra pa jim le niso vsi obljubili

Med 114 zahtevami, ki jih je tokrat nanizala Obrtna zbornica Slovenije, so odprava nepotrebnih birokratskih ovir, davčne in druge razbremenitve gospodarstva, spodbujanje razvoja dobrih kadrov ter vzpostavitev ministra za malo gospodarstvo. Na včerajšnjem srečanju obrtnikov in podjetnikov s prvaki večjih političnih strank so slednji večino od teh zahtev podprli. Le z uvedbo novega ministrstva se večina političnih kandidatov kljub bližajočim se volitev ni strinjala.

Predstavniki večjih slovenskih političnih strank so prisluhnili 
zahtevam  obrtnikov in manjših podjetnikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Predstavniki večjih slovenskih političnih strank so prisluhnili zahtevam obrtnikov in manjših podjetnikov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > “Veliko je govora o gospodarski rasti, a je jaz osebno ne čutim. Morda to velja za izvoznike, za druge obrtnike in male podjetnike pa dvomim,” je ob robu včerajšnjega srečanja Obrtne zbornice Slovenije s predstavniki političnih strank v Portorožu menila Javorka Križman iz piranske območne obrtno-podjetniške zbornice. Kakor tudi drugi obrtniki in podjetniki v dvorani je opozorila na težave, ki jih imajo zaradi zapletenih in povsem nepotrebnih birokratskih postopkov. “Tipični primer je poročanje o količini embalaže in koliko je v njej plastike, če gre za blago, nabavljeno v tujini,” je navedla. Izpostavila je tudi pomen spodbujanja poklicnega izobraževanja znotraj družinskih podjetij.

Le 72 novih vajencev

“Lažje zaposlovanje in odpuščanje, nadaljevanje obrtne dejavnosti kljub prejemanju polne pokojnine, razbremenitev delodajalcev v primeru nesreče pri delu zaradi lažje malomarnosti, ureditev poklicnih bolezni,” je nizal najpomembnejše izmed 114 zahtev iz letošnjega programa za razvoj malega gospodarstva Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije. Poudaril je, da se je v naslednje šolsko leto vpisalo le 72 obrtniških vajencev, čeprav bi jih glede na povpraševanje potrebovali 1450. Kot vzor za urejeno obrtniško dejavnost je omenil Nemčijo, predvsem Bavarsko, ki je za Slovenijo najpomembnejša gospodarska partnerica. Obrtništvo in malo podjetništvo pri nas sicer, kot je omenil, predstavlja 90 odstotkov gospodarstva in po nekaterih ocenah zagotovi 40 odstotkov družbenega bruto proizvoda (BDP).

Javorka Križman, piranska območna obrtno-podjetniška zbornica: “Veliko je govora o gospodarski rasti, a je jaz osebno ne čutim. Morda to velja za izvoznike, za druge obrtnike in male podjetnike pa dvomim.”

Politiki podprli večino zahtev

Predstavniki večjih slovenskih političnih strank - med drugim so se srečanja udeležili tudi strankarski prvaki Karel Erjavec (Desus), Dejan Židan (SD), Matej Tonin (NSi), Alenka Bratušek (SAB) in Marjan Šarec (LMŠ) - so predstavljene zahteve podprli. Zahtevo o uvedbi ministrstva za malo gospodarstvo pa je med parlamentarnimi strankami podprl le Erjavec.

Židanse je zavezal k še učinkovitejšemu črpanju evropskega denarja, Romana Tomc, evropska poslanka in predstavnica SDS, je izpostavila predvsem zavzemanje za znižanje davčne obremenitve. Šarec je poudaril pomen odprave birokratskih ovir in drugih nepotrebnih obremenitev gospodarstva, Tonin pa je podprl vse naštete zahteve obrtnikov in malih podjetnikov, z izjemo ministrstva. Alenka Bratušek je menila, da bi nekatere obrtniške pobude lahko uresničili takoj, Primož Jelševar (SLS) se je še posebej posvetil pomenu izobraževanja in potrebi po spremembi sistema, ki trenutno ne daje pravih kadrov. Aleksander Kešeljevič (SMS) je govoril o pomenu gospodarske rasti, za kar je zaslužna tudi zadnja vlada, Slavko Šega, predsednik Gospodarsko aktivne stranke, ki izhaja iz obrtniško-podjetniških vrst, pa je “priznal”, da so v predvolilnem programu prepisali kar vse predstavljene zahteve zbornice.”


Najbolj brano