Vlasta Počkaj: “V tem nisem videla nelojalnosti”

Alenka Bratušek je tretji podpis za kandidaturo svoje stranke na parlamentarnih volitvah našla pri primorski poslanki SMC Vlasti Počkaj. Ta naj s tem ne bi odrekla podpore lastni stranki, ki je tako ali tako imela dovolj podpisov, pač pa ugodila prošnji poslanske kolegice, ki ima podobna programska načela.

Vlasta Počkaj Foto: Leo Caharija
Vlasta Počkaj Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > “Gospa Alenka Bratušek me je vprašala za podpis. Glede na to, da ne bom več kandidirala in da imajo v stranki nekatera programska načela, ki so podobna mojim in tudi načelom SMC, oboji pa smo tudi člani Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), v tem nisem videla težav,” je za PN Vlasta Počkaj pojasnila odločitev, da s svojim glasom pomaga drugi in ne svoji stranki. Ta je neobičajna tudi zato, ker so v zadnjem obdobju nasprotja med Bratuškovo in SMC v javnih nastopih postala bolj očitna.

Počkajeva nam je povedala, da je šlo za njeno osebno odločitev, o kateri se ni posvetovala s stranko, v kateri pa “jim zdaj verjetno ni vseeno.” “Če bi v tem videla nelojalnost stranki, se za to zagotovo ne bi odločila. Tako pa nisem imela posebnih zadržkov, sploh ker je imela SMC dovolj podpisnikov za svojo kandidaturo,” je še dejala Počkajeva in dodala, da bo tudi po izteku mandata - za zdaj - še ostala članica SMC.

V stranki SMC odločitve svoje članice niso želeli posebej komentirati. Dejali so le, da se tudi na tem primeru kaže, da stranke na liberalnem polu več razdružuje kot povezuje.

Da je prav Počkajeva prispevala tretji poslanski glas h kandidaturi Stranke Alenke Bratušek se je sicer izkazalo v začetku tedna, ko je državna volilna komisija razkrila seznam poslancev, ki so s svojimi podpisi podprli kandidature posameznih političnih strank.

Stranke so morale svoje kandidature namreč podkrepiti s podpisi najmanj treh poslancev ali podpisi volivcev. Med parlamentarnimi strankami so se za kandidaturo s podpisi poslancev odločile vse stranke razen Levice.

Med prvimi so vse, razen Stranke Alenke Bratušek in Dobre države Bojana Dobovška, ki nimata treh poslancev, predložile izključno podpise večine ali vseh svojih poslancev.

Počkajeva je bila tako poleg poslanke DeSUS Marije Antonije Kovačič, ki je prispevala podpis za Dobro državo, edina poslanka, ki je podprla kandidatno listo druge stranke.


Najbolj brano