Komarji so že na pohodu

Komaj smo dočakali močnejšo otoplitev, a žal je tudi ta povezana tudi z manj prijetnimi stvarmi, med katere sodijo komarji in mrčes. Se vam zdi, da komarji vedno najbolj napadajo prav vas?

Samice pikajo zlasti podnevi in na prostem.
Samice pikajo zlasti podnevi in na prostem. 

Na našem območju in v večjem delu Slovenije je najbolj razširjen in moteč komar tiger, ali tigrasti komar (Aedes albopictus). Pripada vrsti komarja iz jugovzhodne Azije, kjer živi v naravnem okolju tropskih vlažnih gozdov, v mestnih in primestnih okoljih. Od tam so ga zaradi povečanega prometa in pošiljk prenesli po svetu. Ta vrsta se je prilagodila na umetna majhna legla, jajčeca so se prilagodila na nižje temperature in izsuševanje.

Potrebujejo le lužico

Reprodukcijski ciklus se začne aprila in traja na našem geografskem območju do oktobra, odvisno od temperature. Spomladi se iz preživelih jajčec razvije prva generacija odraslih osebkov, največja pojavnost odraslih osebkov je avgusta in septembra. Razvojni ciklus traja v ugodnih pogojih (temperatura, padavine) spomladi od 15 do 20 dni, poleti le šest do osem dni.

Kadar domači recepti ne delujejo, posezite po insekticidih v pršilu, tekočini, izparilniku.

Samice pikajo zlasti podnevi in na prostem, v zelo okuženem okolju se zadržujejo tudi v zaprtih prostorih. Gibljejo se v premeru približno 200 metrov, najraje v nizkem gostem zelenju, kjer počivajo. Komarji te vrste so slabi letalci, nezmožni daljših preletov.

V naravnem okolju se najraje zadržujejo v bližini posod in območij z vodo: votla drevesa in različni predmeti z vodo (votli bambus, prazne kokosove lupine, čaše listov rastlin, palmini listi, razpoke, pločevinke, kovinske posode, sodi, zbiralniki).

Prenašalec bolezni

V krajih, od koder izvira, je komar lahko prenašalec različnih mrzlic in virusov. V mnogih deželah, predvsem v afriških, azijskih in južnoameriških, spada med najpomembnejše prenašalce najrazličnejših kužnih bolezni. Značilnost, da sesajo kri na več vmesnih gostiteljih, omogoča prenašanje mikroorganizmov, tudi na človeka.

Med najbolj znanimi boleznimi, ki jih prenašajo komarji, so malarija, rumena mrzlica in večina arbovirusnih encefalitisov, možen je tudi prenos borelioze.

Domači recepti

Zelo moteče in boleče je pikanje samic podnevi, ko smo zunaj in najbolj izpostavljeni. Naštejmo nekaj domačih receptov za odganjanje komarjev. Nekateri na vrtu ali terasi namestijo lonce z nekaterimi vrstami rastlin (denimo z baziliko), z zmečkanimi listi se nato tudi zdrgnejo po koži. Lahko uporabite eterična olja teh rastlin. Nakapate jih na blazine ali olje vtrete v kožo.

Med znanimi recepti je tudi naslednji: 20 kapljic eteričnega olja bazilike, 30 kapljic eteričnega olja limonske trave, deset kapljic eteričnega olja evkaliptusa in 100 mililitrov olja jojobe.

Izdelajte naravno past. Potrebujete dva decilitra vode, 50 gramov rjavega sladkorja, gram kvasa, plastenko in aluminijasto folijo. Plastenko prerežite na pol, spodnji del služi kot lonček. Vodo segrejte in v njej raztopite sladkor. Ohlajeno zmes natočite v spodnji del plastenke. dodajte zdrobljen kvas. Pokrijte z zgornjim delom plastenke, obrnjenim z odprtim lijem navzdol in plastenko ovijte z aluminijasto folijo. Past postavite tam, kjer je največ komarjev (okenska polica, balkon, greda). Deluje 14 dni.

Kadar domači recepti ne delujejo, posezite po insekticidih v pršilu, tekočini, izparilniku.

mag. Janez Pišot, dr. vet. med.


Najbolj brano