Opeče vas lahko kjerkoli

Sonce v maju je že močno in vas lahko že pošteno opeče. Opozorila o moči UV indeksa niso sama sebi namen, upoštevati jih je treba pri vsakdanjih opravilih, sprehodih in delu v naravi. Sonce je zdravo, opekline pa so nevarne. Zato je treba kožo primerno zaščititi.

Med najhujšo pripeko sonce opeče v nekaj minutah, tudi med 
kopanjem in plavanjem. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Med najhujšo pripeko sonce opeče v nekaj minutah, tudi med kopanjem in plavanjem. Foto: Zdravko Primožič/FPA

V toplejših mesecih je sončenje med 10. in 16. uro koži in zdravju škodljivo. Kožo je treba pokriti s svetlimi, zračnimi oblačili in zaščititi s kakovostnimi kremami z visokim zaščitnim faktorjem pred UVA in UVB žarki. Zaščititi je treba tudi glavo s čepico ali klobukom, oči pa zavarovati s kakovostnimi sončnimi očali.

Zaščita je nujna

Pol ure pred sončenjem in hojo po soncu je treba kožo natreti s primerno kremo za zaščito. Ko greste v naravo, vzemite zaščitno kremo s seboj in se namažite večkrat, zlasti po izpostavljenih delih - obrazu (tudi nos), vratu, po rokah in nogah.

Ozon in zdravje

Povišane koncentracije ozona nastajajo pozno spomladi in poleti, ko je vroče in sončno. Koncentracija je najvišja popoldan. EU je v preteklosti sprejela direktivo o ozonu, vsebuje jo tudi slovenska zakonodaja. Opredeljuje alarmne, opozorilne, ciljne in dolgoročno naravnane vrednosti koncentracije ozona, način merjenja, kakovost meritev, število merilnih mest in poročanje o meritvah. Opozorilna vrednost za ozon je 180 mg/m3 (miligramov na kubični meter zraka) za enourno povprečje. Alarmna vrednost za ozon znaša 240 mg/m3 za enourno povprečje. Podatke na svoji spletni strani objavlja Agencija RS za okolje (Arso).

Zdravniki opozarjajo, da morajo nasvet upoštevati vsi, ki se veliko gibajo na prostem, pešačijo po mestu, hodijo v službo del poti peš, delajo na vrtu, posedajo na soncu. Gre za skrb za zdravje, saj lahko vsakič nastale sončne opekline izzovejo pojav kožnega raka in vrste drugih bolezni.

Navdušeni nad kopanjem in sončenjem naj vselej uporabijo zaščitno kremo. Namazati se je treba vsakič, ko pridete iz vode. Namažite tudi ustnice, ušesa, zatilje, podlahti in predel pod naramnicami kopalk.

Vpliv sonca

Zmerno sončenje ugodno vpliva na tvorbo vitamina D, izboljšuje počutje, pospešuje delovanje hormonskih žlez in zdravi nekatere kožne bolezni, zlasti luskavico.

Previdno od pomladi do jeseni

Sonce je zdravo, saj pospešuje tvorbo vitamina D. Lahko pa je tudi škodljivo. Vsako leto se zdravniki že v topli pomladi soočajo s sončnimi opeklinami pri ljudeh, ki se nezaščiteni sončijo in sprehajajo ob morju in v naravi, hodijo na izlete v hribe in pozabijo na zaščitno kremo, ali uporabijo takšno s prenizkim zaščitnim faktorjem.

Zdravniki poudarjajo, da ljudje najpogosteje pozabljajo na pokrivala, namesto lahkih oblačil z dolgimi rokavi se oblečejo tako, da je koža čim bolj razgaljena, za zaščitno kremo z visokim zaščitnim faktorjem pa nekateri menijo, da ob prvih sončnih žarkih še ni potrebna.

Vpliv UV žarkov

Za zdravje je izjemno pomembna zaščita pred UV sončnimi žarki v gorah, tik ob morju in na njem. To bi morali upoštevati tudi deskarji, jadralci, turisti na jahtah, saj k prejeti dozi prispevajo svoj delež še od morske gladine (na smučanju od snega) odbiti sončni žarki, ki to količino lahko podvojijo.

Tega se premalo zavedamo, saj UV sončnih žarkov ne občutimo. Posledice opazimo šele, ko je koža že opečena. UV indeks doseže najvišje vrednosti ob jasnem vremenu v juniju in juliju. V gorah je še višji zato, ker moč UV žarkov z nadmorsko višino narašča hitreje kot moč preostalega sončnega sevanja.

Ob jasnem nebu je v topli polovici leta moč UV sončnega sevanja največja ob 13. uri po poletnem času, ko je pot sončnih žarkov skozi ozračje do tal najkrajša. Višji kot je objavljen UV indeks za posamični dan, bolj je treba kožo zaščititi in se umakniti v senco.

Niso pa vsi ljudje enako občutljivi na UV sončne žarke, kar je odvisno od pigmentacije kože. Svetlejša kot je polt, bolj previdni morajo biti. Ljudje s svetlimi lasmi in očmi so bolj občutljivi. Posebej občutljivi so majhni otroci in starejši.

Pretirano sončenje pospešuje staranje kože, botruje nastanku kožnega raka in sive mrene na očeh, slabi imunski sistem, lahko zakrivi dehidracijo in sončarico.

Zmerno sončenje ugodno vpliva na tvorbo vitamina D, izboljšuje počutje, pospešuje delovanje hormonskih žlez in zdravi nekatere kožne bolezni, zlasti luskavico.

Ne zanemarite ozona

Na Primorskem se v toplih dneh pogosto soočamo s povišano koncentracijo ozona v zraku. Vročina in ozon poslabšata počutje in zdravje, še zlasti, če se v pripeki in popoldan gibamo na prostem, jemo težko hrano in pijemo alkohol. Zdravniki priporočajo počitek v zaprtih prostorih. Zastrite in zaprite okna ter vrata. Še zlasti previdni morajo biti ostareli, kronični bolniki in majhni otroci. V primeru slabosti, bolečin pri srcu in drugih težav je treba takoj k zdravniku.

Ozon v povečani koncentraciji nima vonja. Že pri koncentraciji 120 miligramov v kubičnem metru zraka se pojavljajo pekoče oči in sluznica nosu, pri občutljivejših moker nos, oteženo dihanje, bolečine v prsih, kašljanje, siljenje na bruhanje, težave pri delovanju srca, vrtoglavica ... Ponavljajoča se izpostavljenost ozonu lahko povzroči resne okvare, najbolj ranljivi so otroci, ostareli, kronični bolniki, delavci na prostem in rekreativni športniki. Povezana je s krajšanjem življenjske dobe, razvojem akutnih in kroničnih posledic na dihalih in srčno-žilnem sistemu, z oviranim razvojem pljuč pri otrocih in z zmanjšano telesno težo novorojencev.

Napoved onesnaženosti zraka z ozonom (O3) za vsak dan in za naslednjega objavlja Arso, ki ima po državi dvanajst merilnih postaj, na spletni strani.


Najbolj brano