Vasilij Žbogar se preizkuša v razredu zvezda

Po tretji osvojeni olimpijski kolajni, srebru v Riu de Janeiru, je Vasilij Žbogar nekaj časa še razmišljal o jadranju v razredu finn. Ker pa tehnično zelo zahtevna jadrnica zahteva veliko telesno težo, ki je Žbogarju začela povzročati celo zdravstvene težave, se je odločil, da tekmovalne izzive poišče v drugem razredu.

Vasilij Žbogar po novem krmari jadrnico razreda zvezda.
Vasilij Žbogar po novem krmari jadrnico razreda zvezda. 

TRST > Vasilj Žbogar se že dlje časa spogleduje z razredom zvezda, v katerem je že tekmoval, te dni pa nastopa na odprtem evropskem prvenstvu pred Trstom. “Z manj kilogrami se spet počutim odlično, zato si želim novih tekmovalnih izzivov. Zvezda je zelo razširjen razred, v katerem še vedno tekmujejo tudi največje jadralske legende,” je povedal Vasilij Žbogar. “Želim si novih izkušenj na jadrnici s fiksno kobilico. V prihodnje želim sodelovati na več regatah v tem razredu, odvisno od sestave olimpijskega programa za OI 2024 v Parizu (Marseillu) pa niti vrnitev k olimpijskim ambicijam ni nerealna.”

Pred Trstom jadra z jadrnico koprske družine Antončič. Resda ima ta 20 let, a je tudi malo rabljena, s sodobnimi jadri pa bi lahko s kolegom iz razreda finn, Italijanom Giorgijem Poggijem, predstavljala konkurenčno posadko. “Posebnih rezultatskih pričakovanj nimam, pomembno je, da se čim več naučim ter čim bolje spoznam jadrnico, opremo in vse ostalo. Ker obstaja velika verjetnost, da bo v olimpijskem jadralskem sporedu na igrah leta 2024 v Parizu tudi jadrnica s fiksno kobilico, je moja želja, da bi pod petimi krogi nastopil tudi v Franciji,” ambicije razkriva najuspešnejši slovenski jadralec vseh časov.

Prvi dan brez regat

Čeprav je včeraj zjutraj pred Trstom lepo pihalo, je opoldne veter povsem oslabel. Tako prirediteljem ni uspelo izpeljati nobene od predvidenih dveh uvodnih preizkušenj.


Najbolj brano