Praznik letos v znamenju glasbenih jubilejev

Ajdovci bodo jutri s slavnostno sejo občinskega sveta obeležili občinski praznik. Ob tej priložnosti bodo zaslužnim podelili občinska priznanja. Najvišje, petomajsko, bo za pogum, odločnost in požrtvovalnost pri ohranjanju vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini prejel Andrej Furlan.

Andrej Furlan, letošnji dobitnik petomajskega priznanja Občine 
Ajdovščina Foto: Leo Caharija
Andrej Furlan, letošnji dobitnik petomajskega priznanja Občine Ajdovščina Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Občina Ajdovščina se 5. maja tudi z občinskim praznikom spominja ustanovitve Narodne vlade Slovenije, prve povojne slovenske vlade, ter obeležuje spomin na osvoboditev izpod fašizma in priključitev Primorske Sloveniji. Letošnji občinski praznik bo posvečen 70. obletnici ajdovske glasbene šole in 140. obletnici rojstva skladatelja Vinka Vodopivca, po katerem se ajdovska glasbena ustanova tudi imenuje.

Vodopivčev program

Ob praznično obarvanih športnih in kulturnih prireditvah v občini bo jutri ob 19. uri v Dvorani prve slovenske vlade slavnostna seja občinskega sveta. Zbrane bo nagovoril župan Tadej Beočanin, kulturni program bodo z izborom Vodopivčevih skladb ter skladb drugih primorskih skladateljev oblikovali ženska vokalna skupina Glasbene šole Vinko Vodopivec pod vodstvom Jerice Rudolf in Moški pevski zbor Srečko Kosovel.

Obstrukcija glasovanja

Na Javni razpis za podelitev priznanj je v roku prispelo osem predlogov. V svetniških skupinah SDS in NSi se niso strinjali s predlogom občinske komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja in so glasovanje na seji občinskega sveta obstruirali. “Kandidat, ki smo ga podpirali, je bil ocenjen po politični in ne po strokovni liniji. Za priznanje zlati znak smo predlagali Jožeta Možino, ker je veliko napravil za to dolino,” je po glasovanju v imenu SDS pojasnil Alojzij Klemenčič ter dodal, da se je tokrat prvič zgodilo, da njihov predlog ni bil sprejet.

Na slavnostni seji bodo podelili občinska priznanja. Najvišje, petomajsko, bo letos prejel Andrej Furlan, ki je kot predstavnik delavcev in predsednik sveta delavcev v Agroindu odigral odločilno vlogo pred in med stečajnim postopkom vipavskega podjetja. In kot med drugim še piše v obrazložitvi, “s pokončno in odločno držo ter z izjemno požrtvovalnostjo skupaj s sodelavci ključno prispeval k ohranitvi vinogradniške in kletarske tradicije v Vipavski dolini.”

Nagrade za srčnost

Zlati znak Občine Ajdovščina bodo za nesebično medsebojno pomoč, ki krepi humanost in solidarnost v družbi, prejeli prostovoljci v projektu Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma. Skupina deluje v okviru Društva upokojencev Ajdovščina in z različnimi ukrepi prispeva k večji kakovosti življenja starejših v želji, da bi ti starost preživeli v domačem okolju. Priznanje bodo za dolgoletno strokovno, inovativno ter srčno pomoč otrokom in odraslim z govornimi težavami podelili Hermini Bavčar.

Jubilejno priznanje župana pa bo za 45-letno duhovniško in družbeno delo v župniji Črniče dobil župnik Aleksander Lestan.


Najbolj brano