Pod Slavnikom ni več parkirne stiske

Minule praznične dni je bil Slavnik priljubljena izletniška točka, najbolje obiskan je bil na včerajšnjo nedeljo. Poleg lepega vremena in čevapčičev, dodatne jedi na jedilniku v Tumovi koči, je k obisku zagotovo pripomoglo znova sproščeno parkirišče v Podgorju.

Vrh Slavnika s Tumovo kočo na 1028 metrih  nadmorske višine je bil minule dni priljubljena izletniška toča.     Foto: Mirjana Cerin
Vrh Slavnika s Tumovo kočo na 1028 metrih nadmorske višine je bil minule dni priljubljena izletniška toča.  Foto: Mirjana Cerin

PODGORJE > Parkirišče je od prejšnjega konca tedna spet dovolj veliko, da zadosti tudi nedeljskim konicam. Na praznični petek, ko smo obeležili dan upora proti okupatorju, je bilo na njem videti tudi avtobus, ne samo avtomobilov, in podobno je bilo včeraj. Med obiskovalci so prevladovali Italijani in Slovenci, vendar Gorenjci, Štajerci in Ljubljančani bolj kot Istrani.

Med njimi pa ni manjkala redna obiskovalka Slavnika, Koprčanka Marija Furlanič, ki istrski tisočak obišče po trikrat na teden in gre vsakič dvakrat do vrha, ker ji enkraten vzpon po najhitrejši (in najbolj strmi) poti, za katerega porabi kvečjemu 45 minut, prehitro mine. Tega, da so rešili parkirno zagato, je zelo vesela. “Zdaj vselej dobiš parkirno mesto, pločevina pa ne zaseda zelenic, vrtov in dostopnih poti krajanov.” Furlaničeva pravi, da so veseli tudi drugi redni obiskovalci Slavnika, ki niso samo iz Istre, saj je njena znanka doma iz Rodika.

Ne nazadnje sta rešitve parkirne stiske 25 kilometrov stran od koprskega mestnega središča vesela oskrbnika Tumove koče, Gabrijela in Edvin Nagy. Kočo upravljata že četrto leto in za danes popoldne, kot vsak 30. april doslej, pripravljata kresovanje.


Najbolj brano