Cepljenje, uspeh sodobne medicine

Cepljenje je v zadnjih 60 letih rešilo več otroških življenje kot kateri koli drug medicinski ukrep, ob evropskem in svetovnem tednu cepljenja sporoča svetovna zdravstvena organizacija. Čeprav je stroka o dobrobitih cepljenja enotna, v cepljenje pa zaupa velika večina zdravnikov, je precepljenost proti nekaterim boleznim pri nas na zaskrbljujoče nizki ravni.

 Trend padanja precepljenosti predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se je lani  ustavil.

 Foto: CDC/PHIL
Trend padanja precepljenosti predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se je lani ustavil.  Foto: CDC/PHIL

LJUBLJANA > “Cepljenje je eden največjih uspehov sodobne medicine,” pravi Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, kjer zdravijo otroke in odrasle, ki so zboleli zaradi tega, ker niso bili cepljeni. Nekatere hude bolezni, kot so davica ali otroška paraliza, se pri nas ne pojavljajo več, obstaja pa možnost vnosa teh in drugih bolezni iz evropskih držav, kjer je precepljenost nizka.

Trend padanja se je ustavil

Za kolektivno imunost proti ošpicam, mora biti precepljenost vsaj 95-odstotna, pojasnjuje Veronika Učakar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Trend padanja precepljenosti predšolskih otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam se je lani ustavil. Cepljenih je bilo 93,2 odstotka predšolskih otrok, medtem ko jih je bilo predlani cepljene 92,3-odstotka.

Prepovedi vpisa necepljenih otrok v javni vrtec v tem mandatu ne bo

Včeraj bi moral odbor DZ za zdravstvo obravnavati predlog sprememb zakona o nalezljivih boleznih, v katerem so poslanci SMC za dvig precepljenosti med drugim predlagali, da bi se morali starši, ki bi odklonili obvezno cepljenje otroka, udeležiti obveznega individualnega izobraževanja. Poleg tega otroci, ki ne bi bili cepljeni zaradi nemedicinskih razlogov, ne bi mogli biti vpisani v javne vrtce oziroma javnofinancirane zasebne vrtce. Predlog novele je naletel na ogorčenje in protest tistega dela javnosti, ki zagovarja široko pravico staršev do odločanja o vprašanjih, ki ključno vplivajo na otrokovo zdravje. Seja odbora za zdravje je včeraj doživela enako usodo kot ostale seje odborov; prekinjena je bila zaradi obstrukcije večine političnih strank, ki nasprotujejo obravnavi množice zakonov, ki so jih je v minulih mesecih v postopek vlagali zlasti poslanci SMC.

Razlike med zdravstvenimi regijami so velike. Koprska, kamor sodi jug primorske vse do Postojne, je pri cepljenju proti ošpicam, mumpsu in rdečkam tako rekoč na državnem povprečju, medtem ko je bilo v Gorici proti tem boleznim cepljenih 94,5 odstotka predšolskih otrok.

Daleč najslabše so razmere v Ljubljani, kjer je precepljenost proti ošpicam, mumpsu in rdečkam 90,4 odstotna. Najvišja precepljenost je v Murski Soboti, 96,7-odstotna.

Večina zdravnikov za obvezno cepljenje

Prizadevanja za dvig precepljenosti so postala zaradi zaskrbljujoče nizkih številk v nekaterih regijah nacionalni projekt, usmerjen predvsem v prepričevanje splošne javnosti o dobrobitih cepljenja. Maja Jurjevec z ministrstva za zdravje poudarja, da mora osveščanje temeljiti le na znanstveno podprtih informacijah, o tveganjih pa je treba govoriti pošteno.

Raziskava, ki jo je opravil NIJZ, kaže, da mlade matere pri odločanju za cepljenje zaupajo predvsem zdravstvenim delavcem. Za te pa velja: 92 odstotkov zdravnikov zaupa v cepljenje in cepiva, 93 odstotkov pa jih podpira sedanji sistem obveznega cepljenja proti določenim nalezljivim boleznim. Nekateri zdravstveni delavci staršem odsvetujejo cepljenje otrok. Zdravnica Tatjana Mrvič je ima o takšnem početju jasno in jedrnato stališče: “Mislim, da tak človek ne bi smel imeti licence.”

“Stroka je enotna: cepljenje je varen in učinkovit ukrep,” poudarja Maja Jurjevec in dodaja, da vsak zdravnik in medicinska sestra še ni strokovnjak za cepljenje. Z besedo stroka je treba imeti v mislih tiste ljudi, ki se ukvarjajo izključno z vprašanjem cepljenja.


Najbolj brano