V Piranu živahno ob prazniku sv. Jurija

Dogajanje v Piranu je bilo včeraj in danes v znamenju praznika sv. Jurija, zavetnika mesta Piran. Njegov god 23. aprila pomeni vrnitev pomladi, vstajenje in napredek, praznik pa simbolično oznanja tudi začetek solinarske sezone. solinarske sezone.

 Foto: Dragan Klarica
Foto: Dragan Klarica

PIRAN > Priprave na praznik so se začele že v petek, ko so člani društva Anbot s pomočjo mladih okrasili mesto z girlandami.

Današnji praznični dan se je začel ob 9. uri z nastopom Pihalnega orkestra Piran in z zborovskim petjem pred cerkvijo sv. Petra in se nadaljeval s procesijo po ulici IX. korpusa do cerkve sv. Jurija, slovesno sveto mašo v slovenskem in italijanskem jeziku ter druženjem na župnijskem vrtu.

Ob 12.30 so uprizorili simbolični odhod solinarske družine s Tartinijevega trga v soline z ladjo Pyros ob spremljavi pihalnega orkestra, nakar je sledilo odprtje e razstave V imenu Boga v službi ljudstva, blaženega Francesca Bonifacia v Tartinijevi hiši

Že včeraj pa so v okviru praznika v cerkvi Marije Zdravja na Punti odprli likovno razstavo Bog Usmiljenja francoskega slikarja Michela Poucheta.


Najbolj brano