Praznik, ki povezuje vse Pirančane

Včeraj je bilo v Piranu živahno, kot že dolgo ne. Pirančani so se pripravljali na jutrišnji praznik sv. Jurija, zavetnika stolne cerkve in mesta. Po ulicah so obešali girlande iz bršljana, tiste na Tartinijevem trgu so pod pozornim očesom društva Anbot že namestili učenci, dijaki in študentje. Zanimanje obiskovalcev, ki so z ladjo pristali v bližnjem Kopru, je zbujal tudi obnovljen župnijski muzej.

Ulice so krasili stanovalci, Tartinijev trg pa učenci  in študentje, pri 
čemer jim je  pomagalo društvo  Anbot.     Foto: Mirjana Cerin
Ulice so krasili stanovalci, Tartinijev trg pa učenci in študentje, pri čemer jim je pomagalo društvo Anbot.  Foto: Mirjana Cerin

PIRAN > Muzej torej, v katerega zakladnici med staro cerkveno opremo hranijo približno 350 let star kip sv. Jurija, s katerim bodo jutri izpeljali procesijo po Ulici IX. korpusa. Začeli jo bodo pred cerkvijo sv. Petra na Tartinijevem trgu ob 9.30 in sklenili ob 10. uri z mašo v stolnici. Piranska župnija je 18 let star muzej med zimo preuredila in ga znova odprla za veliko noč.

V muzej za simbolno vstopnino

Župnik Zorko Bajc pravi, da so na novo uredili lapidarij z zbirko kamnitih delov, najdenih ob stolnici, od antike do baroka. Na ogled so postavili relief antipendija (plošča na sprednji strani oltarne mize) s Punte, kjer ga je morska sol skoraj uničila, zato so tja namestili kopijo, očiščen izvirnik pa v muzej. Tam poslej prikazujejo tudi desetminutno video prezentacijo o obnovi župnijskega kompleksa, s katero se ubadajo že več kot dve desetletji.

Praznik sv. Jurija obeležujejo že 674 let

Piransko cerkev v zdajšnji velikosti so posvetili v času gotike leta 1344 in za zavetnika izbrali sv. Jurija (krščanski princ in vitez iz Kapadokije je kot svetnik in mučenec postal zaščitnik orožarjev in vojščakov, njegova upodobitev na konju v boju z zmajem je v krščanstvu med najbolj znanimi in pogostimi). Zdajšnjo podobo pa je cerkev dobila po baročni prenovi leta 1637. Zvonik in krstilnico so dogradili leta 1608 oziroma 1650. Devet let prej so zgradili podporno zidovje.

Na novo predstavljajo arheološko jamo z ostalinami stavbnih struktur od predrimske dobe dalje. Muzej so opremili z video nadzorom. Za vse to so porabili 30.000 evrov, imajo pa tudi eno zaposleno in kup obratovalnih stroškov. “Zato smo uvedli simbolno vstopnino za dva evra oziroma pol manj za šoloobvezne otroke,” pojasnjuje Bajc.

Prišli bodo tudi nekdanji Pirančani

V posebno veselje mu je, da mu je po 18 letih župnikovanja in 15 letih praznika sv. Jurija kot praznika celotnega mesta uspelo pritegniti številna piranska društva, Anbot, Faros (univerza za tretje življenjsko obdobje), Društvo meščanov Pirana ..., pa tudi gasilce, pihalni orkester in od lani celo nekdanje Pirančane, ki so se izselili v povojnem času. “Letos se jih bo praznika udeležilo za en avtobus, pripeljali se bodo iz Trsta, zato bo nedeljska maša v slovenskem in italijanskem jeziku. Župnijski skupnosti veliko pomeni, da smo uspeli združiti vse, skupine in posameznike, ki imajo radi Piran. Za to priložnost se povežemo med sabo, ne glede na svetovni nazor, ki mu pripadamo.”

Zorko Bajc,

piranski župnik:

“Piran ima težave z identiteto. Če mu jo želimo vrniti, moramo nekje začeti. Najbolje je, da to naredimo s stvarmi, ki so bile stoletja sestavni del življenja v Piranu.”

Bajc priznava, da jim pri tem pomaga italijanska skupnost, poudarja pa, da je Praznik sv. Jurija prerasel cerkvene okvire in postal turistična znamenitost Pirana.

Potem ko so lani k maši povabili apostolskega nuncija v Sloveniji, Juliusza Janusza, bo letos slavnostni gost župnik z Markovca, Ervin Mozetič. Maši pa bo sledilo druženje v župnijskem vrtu PKC Georgios.

V okviru praznika:

Ob 9. uri bo na Tartinijevem trgu nastop Pihalnega orkestra, ob 12.30 simbolični odhod solinarske družine z ladjo. Ob 13. uri bodo v Tartinijevi hiši odprli razstavo o piranskem duhovniku, blaženem Francescu Bonifaciu V imenu Boga v službi ljudstva.


Najbolj brano