Od sedanjih poslancev bo kandidirala samo Erika Dekleva

Včeraj je Miro Cerar tudi javnosti predstavil listo kandidatov, s katero bo skušala zmagovalka prejšnjih volitev ponovno prepričati slovenske volilce. V oči bode, da bo od šestih poslancev tega sklica le Erika Dekleva spet na listi Stranke modernega centra (SMC).

V oči bode, da bo od šestih poslancev tega sklica le Erika Dekleva 
spet na listi Stranke modernega centra (SMC). Foto: Neja Kalan
V oči bode, da bo od šestih poslancev tega sklica le Erika Dekleva spet na listi Stranke modernega centra (SMC). Foto: Neja Kalan

LJUBLJANA > Največje presenečenje je odsotnost Lilijane Kozlovič, aktualne generalne sekretarke vlade in po novem podpredsednice SMC, ki spada med tesnejše Cerarjeve sodelavce. “Ne vidim se v vlogi delovanja v parlamentu, zato je prav, da smo na listi dali prednost tistim, ki si želijo parlamentarnega dela,” je Kozlovičeva komentirala svojo (in strankino) odločitev. Poslanka iz Kopra, ki se je v parlament prebila z enim najvišjih rezultatov v državi, je sredi mandata, septembra 2016, presedlala v kabinet vlade. S tem so se najbrž povečale možnosti, da bi Kozlovičeva kandidirala na lokalnih volitvah za koprskega župana.

Namesto nje bo na koprskem podeželju kandidiral glasbenik Slavko Ivančič, v mestu Koper pa pravnica Mateja Šukalo. Da Marko Ferluga ne bo več kandidiral, smo v Primorskih novicah že pisali, prav tako ni presenečenje, da na kandidatnih listah ne bo Tilna Božiča. Namesto njega bo v Izoli zbiral glasove aktualni podžupan Gregor Perič, v Piranu pa Andrej Korenika.

Krivec in Irglova spet za SDS

Med večjimi strankami SDS najbolj ljubosumno skriva svojo listo kandidatov za parlamentarne volitve. Kljub temu smo uspeli izvedeti, da bosta dosedanja poslanca te stranke, Danijel Krivec in Eva Irgl, ponovno kandidirala v okraju, kjer sta bila izvoljena, v Tolminu in Ajdovščini. Prav tako bo v Postojni kandidiral nekdanji poslanec Zvonko Černač.

Od treh poslank SMC na kraško-notranjskem območju bo ponovno na listi SMC zgolj Erika Dekleva, ki je tudi edina od vseh primorskih kandidatov SMC z izkušnjami iz volitev leta 2014. Teja Ljubič in Vlasta Počkaj, ki sta sredi mandata nadomestili Kozlovičevo in Božiča, tokrat ne bosta kandidirali. Namesto njiju bo v Sežani za SMC na listi Nastja Brelih, v Ilirski Bistrici pa Karel Sakelšek.

Na severnem Primorskem SMC pred štirimi leti ni zabeležila tako dobrega rezultata kot na južnem, tako da je zamenjala prav vse kandidate. V Tolminu bo njen kandidat Sandi Jesenko, v Ajdovščini Tjaša Krička, v Novi Gorici pa Robert Gajser in Vasja Medvešček. V Idriji bo za SMC kandidiral Marko Velikanje. SMC se je torej vsaj v primorski volilni enoti odločila za pretežno nove obraze.


Najbolj brano