“Na kolo vedno s čelado!”

Divaška osnovna šola je včeraj gostila zaključek letošnje akcije Varno na kolesu, v kateri je sodelovalo 3681 otrok iz več kot stotih osnovnih šol. Najboljše - Prestranek, Košana in Spodnja Idrija - so prejele tudi denarne nagrade.

V letošnji akciji so se med 14 šolami iz zahodne Slovenije najbolje 
odrezali šolarji iz Prestranka, Košane in Spodnje Idrije. Priznanja 
so jim podelili včeraj v Divači, ki tudi sicer zelo spodbuja varnost 
v prometu. Foto: Boštjan Volk
V letošnji akciji so se med 14 šolami iz zahodne Slovenije najbolje odrezali šolarji iz Prestranka, Košane in Spodnje Idrije. Priznanja so jim podelili včeraj v Divači, ki tudi sicer zelo spodbuja varnost v prometu. Foto: Boštjan Volk

DIVAČA > “Izdelali smo računalniško igrico in se ob tem naučili desnega pravila, pravil srečanja in prometnih znakov,” je včeraj odgovoril Nejc Slavec z OŠ Prestranek na vprašanje, kaj mu je bilo najbolj všeč v akciji Varno na kolesu. Pritrdil mu je sošolec Luka Groznik, Karin Bole pa je najbolj uživala ob pripravi televizijskega dnevnika na temo varne vožnje na kolesu.

“Dobra plat tega projekta je, da se otroci o varnosti v prometu učijo na drugačen način. V prvem sklopu so, denimo, iskali nevarne točke v okolici svojega doma, nato so snemali, oblikovali ... Te vsebine smo vključili v slovenski jezik, matematiko, skoraj v vse predmete,” je povedala Liljana Bole, učiteljica petega razreda na OŠ Prestranek in mentorica kolesarskega krožka.

3681

otrok je sodelovalo v letošnji akciji Varno na kolesu

Prav prestranška šola je bila zmagovalka v zahodni regiji, za njo se je uvrstila OŠ Košana, na tretje mesto pa OŠ Spodnja Idrija. Ali bodo 300, 200 oziroma 100 evrov nagrade porabili za nakup kolesa ali izlet, so se šolarji včeraj še dogovarjali. OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača pa je prejela posebno priznanje za večletno sodelovanje v programu Varno na kolesu.

Ta že šesto leto pripravlja šolarje - večinoma petošolce, ki se pripravljajo na kolesarski izpit - na samostojno vožnjo s kolesom v prometu in jih spodbuja k varni uporabi kolesa v vsakdanjem življenju. “Ko smo leta 2012 začeli ta program, smo ugotovili, da bi skrb za varno kolesarjenje rabila več podpore. Prvo leto smo ga izpeljali na 20 šolah, zdaj jih sodeluje že čez sto,” je povedala Tanja Medved iz podjetja Butan plin, ki je bil pobudnik programa skupaj z agencijo za varnost v prometu, pridružila se jim je še policija in letos tudi zavod za šolstvo.

Policisti so včeraj šolarjem povedali še marsikaj o svojem delu, izhajajoč iz nesreč, ki so jim priča v prometu, pa so poudarili, da morajo kolesarji na cesto samo z brezhibnim kolesom in s čelado na glavi. To so v en glas zatrdili tudi šolarji. Na vprašanje, kaj pričakuje od odraslih, je Luka Šajn z OŠ Košana odgovoril: “Da nosijo čelado, ko vozijo kolo.”


Najbolj brano