Čudoviti um razbija predsodke

Jernej, Bor, Matic in Nal so mladostniki, ki imajo radi glasbo. Vsi štirje igrajo klavir. In vsi štirje imajo avtistično motnjo. Kar pa ni ovira, da svojega talenta ne bi predstavili širši javnosti. Kot člani skupine Čudoviti um, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Do Re Mi z Bleda, se bodo danes zvečer ob 19. uri v Kulturnem domu Nova Gorica s predstavo Fantom iz opere v klavirski izvedbi predstavili novogoriškemu občinstvu.

 Foto: Alen Jerinič
Foto: Alen Jerinič

April, mesec avtizma, bodo v novogoriškem Kulturnem domu nocoj počastili z edinstveno, večkrat nagrajeno glasbeno-gledališko predstavo Fantom iz opere v klavirski izvedbi članov skupine Čudoviti um. Štirje pianisti, mladostniki z avtistično motnjo - Jernej Arko, Bor Maltar, Matic Jensterle in Nal Frankovič, v predstavi izmenično štiriročno na klavir igrajo skladbe istoimenske opere. Z njimi nastopa tudi Gaber Trseglav, gledališki igralec, ki pripoveduje zgodbo.

Priložnost, da izstopijo iz povprečja

“S to predstavo smo želeli tem mladim fantom ponuditi priložnost, da se samostojno predstavijo širši javnosti in izstopijo iz povprečja. Skupina ne nosi kar tako imena Čudoviti um. Fantje imajo resnično čudovit um, samo videti ga je treba. S potrpljenjem in s pravim načinom dela pridejo njihovi talenti do izraza,” pojasnjuje Nuša Piber, ustanoviteljica in ravnateljica blejskega zasebnega zavoda Do Re Mi, ki se že vrsto let posveča glasbeni pedagogiki za otroke in mladino z motnjo avtističnega spektra.

“Skupina ne nosi kar tako imena Čudoviti um. Fantje imajo resnično čudovit um, samo videti ga je treba. S potrpljenjem in s pravim načinom dela pridejo njihovi talenti do izraza.”

Nuša Piberzavod Do Re Mi

Ideja za predstavo se je porodila pianistu in zborovodji Primožu Kerštanju, ki je skupaj z še dvema glasbenima mentoricama iz glasbenega centra Do Re Mi, Nušo Piber in Nežo Koželj, mlade glasbenike pripravljal na nastop. Scenarij za predstavo je napisala Tatjana Pintar. “Fantje so v zadnjih dveh letih, kar nastopajo v predstavi, resnično postali boljši glasbeniki,” je zadovoljna Piberjeva, ki je ponosna tudi na druge učence njihove glasbene šole. “Žal so mladostniki z motnjo avtističnega spektra še vedno premalo vpeti v okolje. A težava ni le v tem, da jih ljudje ne bi sprejemali. Pogostokrat rečem staršem naših učencev, pa kako naj vašega fanta domačini sploh spoznajo, če pa ga imajo le redkokdaj priložnost videti in z njim navezati stik. Problem je torej obojestranski. Se pa v Sloveniji v zadnjem času veliko dela na tem področju,” je zadovoljna.

Tudi Goriška potrebuje poseben pedagoški glasbeni program

Tudi v Kulturnem domu Nova Gorica se zavedajo, da je o avtizmu še vedno premalo govora v naši družbi, zato so nocojšnji dogodek uvrstili v cikel pogovornih srečanj Potohodci, v katerih, kot poudarja Barbara Poša Belingar, koordinatorica in organizatorica kulturnih programov, “o svojih doživetjih spregovorijo raznovrstne zanimive osebnosti, ki ubirajo samosvoje življenjske poti ter tako opogumljajo in navdihujejo naš vsakdan”.

Obisk nocojšnje prestave je torej priložnost za ozaveščanje in zavedanje o avtizmu. “Morda se bo tudi na Goriškem kdo spopadel z izzivom posebnega pedagoškega programa na področju glasbe, saj je med osebami z avtistično motnjo veliko glasbenih talentov. V Novi Gorici, denimo, živi neki avtistični fant z absolutnim posluhom, a se žal ne more vpisati v glasbeno šolo zaradi okostenelih programskih okvirjev in standardov. Tudi o tem bo govora na nocojšnjem dobrodelnem dogodku,” napoveduje Barbara Poša Belingar.

Pred predstavo Fantom iz opere bodo namreč besedo dobili tudi strokovnjaki, ki delujejo na področju avtizma: poleg Nuše Piber še Erika Perić, specialna pedagoginja na Osnovni šoli Kozara, ki skupaj s kolegico Tanjo Lozej ozavešča javnost na severnem Primorskem o problematiki avtizma, in ravnatelj OŠ Kozara Edvard Vrabič, ki bo predstavil šolske programe, v katere so vključeni učenci z avtistično motnjo, in redno vlaganje v izobraževanje kadra. V avli kulturnega doma pa bodo jutri na ogled tudi izdelki njihovih učencev z avtistično motnjo in stojnica, kjer bodo šolski strokovni delavci nudili informacije o delu na šoli. Del izkupička od prodanih vstopnic bo namenjen Kulturnemu društvu Do Re Mi.


Najbolj brano