Dobili bodo sindikalni počitniški dom za duhovnike in vernike

Koprska škofija se loteva celovite obnove romarskega doma ob strunjanski župnijski cerkvi, torej objekta, v katerem je še pred slabim desetletjem deloval Center za usposabljanje Elvira Vatovec. Dela nameravajo skleniti do prihodnje velike noči, stala jih bodo 1,7 milijona evrov. V sklopu obnove so predvideli tudi ureditev župnikovega stanovanja in 56 ležišč.

Pri najemu ležišč  v pastoralnem domu bodo imele prednost 
organizirane skupine, ki se bodo udeleževale pastoralnih dejavnosti župnije oziroma  škofije. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Pri najemu ležišč v pastoralnem domu bodo imele prednost organizirane skupine, ki se bodo udeleževale pastoralnih dejavnosti župnije oziroma škofije. Foto: Zdravko Primožič/FPA

STRUNJAN > Romarski dom bodo spremenili v pastoralnega, v pritličju, medetaži in nadstropju bo imel 1600 kvadratnih metrov, poimenovali ga bodo Morska zvezda, je na včerajšnji tiskovni konferenci na sedežu škofije povedal škofijski ekonom Tihomir Busija.

Pojasnil je tudi, kje bodo dobili denar. Za gradbena dela, ki jih bo opravil Kolektor CPG in so ovrednotena na 1,1 milijona evrov, so prodali zemljišča škofije. 600.000 evrov, kolikor bodo porabili za elektro in strojne instalacije, so zbrali s pomočjo župnij in dobrotnikov.

Prednost skupinam in pastoralni dejavnosti

Pri najemu ležišč v pastoralnem domu bodo imele prednost organizirane skupine, ki se bodo udeleževale pastoralnih dejavnosti župnije oziroma škofije. “Ker takšnega doma v Istri ni, bodo v njem prenočevali romarji, katerih število spet narašča, verniki bodo izvajali duhovne vaje in se pripravljali na zakramente, srečevali se bodo sodelavci škofije, saj duhovniki vedno radi pridejo na morje,” je pojasnil generalni vikar Slavko Rebec. V domu bodo tudi izobraževanja in kulturne prireditve, skladno s cerkveno dejavnostjo, ne nazadnje ga bodo uporabljali kot “sindikalni počitniški dom” za duhovnike, sodelavce župnije in druge.

Nekaj večjih sob bodo prilagodili družinam z otroki. Po Rebčevih besedah bodo namestitve kakovostne, “vendar v njih ne bo hotelskega luksuza”. Gostom bodo pripravljali hrano in na primer omogočali pogostitve tudi na cerkvenih porokah.

Župnik Bojan Ravbar se v pastoralnem domu lahko nadeja stanovanja. “Želim si prostor za verouk, Karitas, pevski zbor, predavanja ter urediti mini galerije za ex-voto, podarjene slike in predmete v zahvalo, od katerih je najstarejši iz leta 1695.” Z domom bo upravljal Zavod sv. Hieronima, ki ga še ustanavljajo in pod okrilje katerega bodo prešli tudi drugi zavodi škofije.

Od svetišča do zapora

V objektu je dolga leta deloval Center za usposabljanje Elvira Vatovec, pred tem, po koncu druge svetovne vojne, so ga dve leti uporabljali kot zapor (preden so ga uredili v koprskem samostanu sv. Ane).

Škof Jurij Bizjak je spomnil, da so prvotno manjšo cerkev v Strunjanu zgradili že okrog leta 1200. Najprej so zanjo skrbele redovnice benediktinke, zatem patri benediktinci, od konca 14. stoletja pa piranski duhovniki, ki so s cerkvijo in samostanom upravljali 500 let. V noči na 15. avgust 1512 naj bi se čuvajema vinogradov pri vratih stare cerkvice prikazala Marija in jima sporočila, naj rečeta župniku, naj popravi cerkev. Cerkvi so dali ime Sv. Marija od Prikazanja, postala je pomembna istrska romarska pot. Leta 1907 je cerkev tržaški škof Nagl izročil v upravo frančiškanom iz Trenta, svetišče so upravljali do 1955, sledila jim je slovenska frančiškanska provinca. Marca 1961 je apostolski administrator Mihael Toroš kaplanijo Strunjan povzdignil v župnijo. Slovenski frančiškani so z župnijo upravljali do konca julija 2014, tedaj je upravo prevzela koprska škofija. Atrijsko stavbo ob cerkvi pa so kot prenočišče za romarje dogradili leta 1926.


Najbolj brano