Radarji in policisti umirjajo voznike

“Policiste smo poslali na približno 50 točk, kjer je problematika hitrosti največja. Že samo s svojo prisotnostjo umirjajo promet,” je včerajšnjo maratonsko 12-urno merjenje hitrosti opisal koprski prometni inšpektor Igor Gjerkeš. Rekorderjev na Primorskem do popoldneva niso ujeli.

Mešana lucijsko-izolska patrulja je do zgodnjega popoldneva ujela le štiri prehitre voznike. Foto: Danijel Cek
Mešana lucijsko-izolska patrulja je do zgodnjega popoldneva ujela le štiri prehitre voznike. Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Na 617 točk po vsej Sloveniji se je včeraj postavilo več kot 200 policistk in policistov ter v 12-urnem maratonskem merjenju hitrosti z radarji lovilo prehitre voznike. Maraton merjenja hitrosti pri nas poteka že četrto leto zapored, verjetno zaradi velike medijske izpostavljenosti in napovedovanja akcije v času merjenja prehitro vozi le približno 3,5 odstotka voznikov. Ob običajnih dneh premočno pritiska na plin približno osem odstotkov voznikov.

“Na našem območju so se policisti postavili na približno 50 točk. Ki niso naključne, ampak smo jih izbrali na podlagi analiz dogajanj v zadnjih letih. Gre za to, da policisti že samo s svojo prisotnostjo umirjajo promet,” je povedal koprski policijski inšpektor Igor Gjerkeš. Tudi na generalni policijski upravi poudarjajo, da namen nadzora ni kaznovanje, ampak spreminjanje navad prehitrih voznikov.

Prav hitrost je namreč med glavnimi vzroki za najhujše prometne nesreče. Na slovenskih cestah so v prometnih nesrečah lani umrli 104 ljudje, zaradi hitrosti pa kar 46 udeležencev v prometu oziroma 44 odstotkov vseh žrtev.

Na primorskih cestah je lani ugasnilo 18 življenj, deset na cestah PU Koper in osem na cestah PU Nova Goric, sedem jih je umrlo prav zaradi previsoke hitrosti.

“Danes policisti uporabljajo vse sisteme merjenja hitrosti, od statičnih, prenosnih in ročnih radarjev do sistema provida v vozilu. Upamo, da bomo odkrili čim manj kršitev in da se bo tudi zaradi tega letos zgodilo manj nesreč kot lani. Če se nam bo to izšlo, bi bila to najboljša končna enačba tega in vseh drugih nadzorov,” je sklenil Gjerkeš. Rezultate včerajšnjega merjenja hitrosti bodo policisti posredovali javnosti danes.


Najbolj brano