Kraška pomlad z jedmi iz divjih rastlin

Pomemben poudarek festivala Kraška gmajna, ki se je začel prejšnji teden, so poleg gradov divje rastline. Namenili jim bodo poseben dan v Štanjelu in v parku Škocjanske jame, celomesečno kulinarično dogajanje, divaški šolarji pa so z njimi kuhali predvčerajšnjim.

Polnjeni krompirji so bili jed koscev, divaški šolarji so jim dodali divje šparglje. Foto: OŠ Divača
Polnjeni krompirji so bili jed koscev, divaški šolarji so jim dodali divje šparglje. Foto: OŠ Divača

DIVAČA, KRAS > Divaški šolarji (skupini Punčke Maje in Čeljustnik) so predvčerajšnjim pod mentorstvom učiteljice Mirjam Trampuž in mojstrice kuhanja Ksenije Krajšek Mahorčič pripravili kraško malico za svoje sošolce. “Nabrali so, kar v teh dneh ponuja narava: regrat, čemaž in divje šparglje, jih obogatili s kraško skuto in drugimi lokalnimi dobrotami ter kreirali jedi s koreninami med kulturno dediščino, a po zadnjih kulinaričnih zapovedih,” je povedala Trampuževa. S čutom za povezovanje in lastno okolico so navdih črpali tudi kot del Festivala kraška gmajna. Med pripravo polnjenih krompirjev so pripovedovali, zakaj so jih bili tradicionalno deležni kosci po prvi košnji in delavci, ki so uspešno obrezali trte. Da bi ohranili kar se da pristen okus, so vmešali kar surove divje šparglje. Za drugo, izjemno lično jed, pa so mešanico skute in čemaža nabrizgali v lanene kornete.

V bližini Divače, v parku Škocjanske jame, pa bodo v soboto med 13. in 16. uro obiskovalci lahko spoznavali divje rastline s pomočjo biologinje Andreje Papež Kristanc. Pohod se bo začel pri muzejih in jih popeljal vse do gradu Školj. Po vrnitvi bodo v Matavunu pripravili jedi “iz jamskih časov”, ob 19. uri bo sledilo še predavanje o divji hrani.

Podoben dogodek bo 30. aprila v Štanjelu. Začel se bo ob 10. uri z botaničnim pohodom od gradu Rihemberk do gradu Štanjel, med katerim bo biolog Bogdan Macarol predstavljal rastline. V Štanjelu bo od 12. dalje kulinarična ponudba jedi iz divjih rastlin, od špargljev do melise in kopriv. Ob mraku bodo domačini postavili še mlaj in zakurili kres.

V več kraških gostilnah, turističnih kmetijah in drugih lokalih pa od 6. aprila do 6. maja ponujajo jedi pod skupnim naslovom Divji okusi Krasa.


Najbolj brano