Prišli so tudi Kavčič, Reja, Moser ...

Včerajšnja predstavitev 15. Turnirja narodov za mlajše nogometne selekcije v Gradišču ob Soči je imela tudi močno slovensko noto. Pa ne le zaradi soorganizatorja MNZ Nova Gorica, ki bo od 24. aprila do 1. maja v svojem rajonu gostila lepo število tekem na uveljavljenem dogodku.

Edy Reja (v ospredju levo) in Tomaž Kavčič med pogovorom v 
Gradišču ob Soči.  Foto: Aleš Sorta
Edy Reja (v ospredju levo) in Tomaž Kavčič med pogovorom v Gradišču ob Soči.  Foto: Aleš Sorta

GRADIŠČE OB SOČI >Povabilu italijanskih prirediteljev se je odzval tudi selektor nogometne reprezentance Tomaž Kavčič, ki so mu kot častnemu slovenskemu gostu podelili posebno plaketo. Pred začetkom prireditve se je zapletel v izčrpen pogovor z zamejskim trenerskim rojakom Edyjem Rejo. Kdove, morda sta si izmenjala poglede o neprepričljivih predstavah slovenske izbrane vrste na marčevski akciji, v kateri so Kavčičevi izbranci na prijateljski tekmi za začetek izgubili z Avstrijo v Celovcu. Kaj lahko bi se na slavnostnem odru zgodilo ponovno srečanje z avstrijskim kolegom Francom Fodo, ki pa se je zaradi nedavnega operativnega posega opravičil. Naši severni sosedje prav tako nastopajo v vlogi soorganizatorja turnirja, nosilci prireditve iz Italije pa so tudi na ta način želeli obeležiti 15-letnico turnirja, ki je leta 2004 pod nazivom Združena Evropa nastal ob vključitvi novih članic v Evropsko unijo.

Odtlej se je marsikaj spremenilo. Najprej ime, turnir se je nato ločil od “starejšega brata” oziroma klubske različice Nerea Rocca, ki so ga prireditelji premaknili na jesenski termin, se z reprezentancami do 15 let pomladil in nato tudi razširil. Potemtakem je bilo moč pričakovati, da bo tudi včerajšnja predstavitev v razširjenem formatu. V soju žarometov sta bila na koncu oba osrednja gosta prireditve, ki jih nekoliko starejšim in podrobnejšim ljubiteljem športa ni treba posebej predstavljati. Začasni selektor italijanske reprezentance do 21 let Alberigo Evani je bil del Milana, ki je pod taktirko Arriga Sacchija na prelomu 80. let kraljeval na evropskih zelenicah. Bil je tudi član italijanske odprave, ki je na svetovnem prvenstvu leta 1994 prišla vse do finala.

Turnir narodov

U-15, fantje, skupina C: Slovenija, Rusija, Mehika, Romunija.

U-17, dekleta, skupina A: Italija, Slovenija, ZDA, Iran.

futsal, U-19, polfinale - Slovenija : Francija.

Najbolj gromek aplavz pa je v dvorani požel italijanski kolesarski junak iz druge polovice 70. let in prve polovice 80. let, Francesco Moser, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka, dirko po Italiji, trikrat pa je zmagoslavno dvignil roke tudi na klasiki Pariz-Roubaix. Skupno je na poklicni poti prvi prečkal cilj na 273 dirkah. Sicer pa je osrednja pozornost veljala nogometnim upom in delu z njimi. Tradicionalno nagrado za dolgoletno in posvečeno delo s podmladkom je prejel trener iz italijanske Gorice Paolo Leban.

Kar zadeva samo turnirsko dogajanje pri nas, bo letos na turnirju narodov za nogometaše do 15 let prvič sodelovalo 16 reprezentanc. Slovenija je slavila dvakrat, nazadnje leta 2016 z generacijo, ki jo je vodil Dušan Kosič in v kateri so vidno vlogo igrali Mirko Mutavčić, Matija Burin in Abel Marc. Vsi trije Primorci so tudi člani reprezentance do 17 let, ki si je nedavno priigrala uvrstitev na evropsko prvenstvo. Selektor Agron Šalja je lani na Turnirju narodov vodil rezultatsko ne tako uspešno generacijo, v kateri je izstopal Izolan Martin Pečar, ki je bil v kvalifikacijah za EP prav tako eden od nosilcev izbrane vrste do 17 let.

Ne nazadnje pa je bil prav novi mariborski adut Jan Mlakar najvidnejši posameznik na turnirju leta 2014, ko je Slovenija pod taktirko Igorja Benedejčiča prvič dvignila lovoriko v Gradišču ob Soči. Letos bo reprezentanco vodil nekdanji trener Krškega in Celja Tomaž Petrovič. Ob tem velja poudariti, da bodo na turnirju igralk do 17 leta z osmimi ekipami še drugič igrala slovenska dekleta. Prvič se bodo predstavile tudi štiri futsal reprezentance do 19 leta, vključno s slovensko izbrano vrsto.


Najbolj brano