Najvarneje na svežem zraku

Letošnja sezona gripe je po zatrjevanju ljudi nenavadno dolga, spremlja jo tudi množica akutnih okužb dihal.

Okužbe dihal se še vrstijo, gripa počasi pojenja.   Foto: pixabay.com
Okužbe dihal se še vrstijo, gripa počasi pojenja.  Foto: pixabay.com

PRIMORSKA > V osrednji Sloveniji gripa še kar vztraja, na Primorskem pa že drugi teden število obolelih upada oziroma novih prijav o okužbi zdravniki ne beležijo. Statistični podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sicer potrjujejo, da je bila, vsaj na Primorskem, obolevnost za gripo v enakem obdobju lani podobna letošnji in da so se razmere začele umirjati v drugi polovici aprila.

Tudi letos po podatkih koprske in novogoriške enote NIJZ minuli teden novih prijav zdravnikov o obolenju za gripo niso zabeležili.

Zato pa se še vedno vrstijo prijave o akutnih okužbah dihal, pri katerih so lahko znaki bolezni zelo podobni tistim za gripo, le temperatura je nižja.

“K temu obilno pripomorejo spremembe vremena in skoki temperatur ozračja, mnogi pozabljajo, da ob prvi otoplitvi še ni čas brez pomisleka takoj obleči poletna oblačila,” opozarja zdravnik Mario Fafangel iz novogoriške enote NIJZ. “Vsekakor pa je bolje, da gremo na sprehod na sveži zrak, kot pa, da se zadržujemo v trgovskih centrih in zaprtih, slabo prezračenih prostorih, kjer virusi, kot je dobro znano, vse čas krožijo,” dodaja epidemiolog Borisa Kopilović iz koprske enote NIJZ.

Za razliko od Primorske podatki potrjujejo, da gripa v osrednji Sloveniji še vedno napada ljudi.

Stopnja obolevnosti se sicer znižuje, vendar pa se še vedno pojavljajo novi oboleli. Tudi akutne okužbe dihal se še kar vrstijo.


Najbolj brano